Hárman, Visky András író, drámaíró, Oláh Gyárfás szobrászművész, divattervező és Imre Éva színésznő kapja idén az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat - közölte vasárnap a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Az RMDSZ idén 11. alkalommal adja át a legrangosabb erdélyi magyar díjat. A díjakat a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten adják át.
Idén és ezentúl a következő években az ünnepi könyvhéten mondunk köszönetet azoknak, akik munkájukkal, alkotásaikkal a magyar kultúrát gazdagítják- idézte az RMDSZ közleménye Kelemen Hunor szövetségi elnököt. Közölték, az irodalom kategóriában kitüntetett Visky András író, drámaíró, dramaturg, költő elsősorban új regénye, a Kitelepítés miatt kapja a díjat.Nem tudok olyan kortárs erdélyi regényről, amely az utóbbi néhány évben egyszerre ennyi olvasót szólított volna meg ilyen rövid idő alatt.- idézi a közlemény Mărcutiu-Rácz Dóra laudációját. Eszerint Visky András új regénye "úgy beszél az erdélyi történelem legborúsabb eseményeiről, hogy nem hagy minket magunkra a sötéttel". Oláh Gyárfás szobrászművész, divattervezőt "összművészként" jellemzik, aki számára egyaránt fontos a divattervezés, a lakberendezés és a szobrászat. 

Közös jegyeik a pontos kidolgozás, az átértelmezett hagyományőrzés és a minimalizmus- idézik Szabó Tekla laudációját. Az előadóművészet kategóriában kitüntetett Imre Éva színésznőnek az "elementáris művészi hatású szerepalkotásait" emelik ki. Bartha Katalin Ágnes laudációjában rámutat, hogy a kolozsvári színésznő "magától értetődően könnyed, észbontóan vonzó, kortársian személyes, éterien elérhetetlen és félelmetesen, erősen szilárd tud lenni!".