Ma este a magyar kultúra napján lesz látható először A helység kalapácsából készült televíziós film a Duna Televízió műsorán. A producer Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor. A tévéfilm az eredeti szöveget megtartva, újszerű látványvilággal tette maivá Petőfi Sándor komikus eposzát. A két főszereplőt, Pindroch Csabát, aki Szélestenyerű Fejenagyot és Györgyi Annát, Szemérmetes Erzsókot játssza, kérdeztük.

„Más aspektusát ragadtuk meg a történetnek: látványban, díszletben, jelmezben egy frissebb, újfajta megközelítési módot választottunk. Talán filmesebb megoldás ez, amit a színészek óriási munkája, humora visz és természetesen a szöveg"- mondta korábban az Origónak Dombrovszky Linda A helység kalapácsa rendezője.
A magyar filmekben szokatlan, sajátos groteszk stilizáció - amellyel Emir Kusturica, vagy Jiří Menzel él – nagy élmény volt az összes szereplőnek. A színészek humorával teljesen egyedi hőseposz, stílusparódia született: például Szervét Tibor és Cserna Antal kettőse is sodrást ad a mesének.

Pindroch Csaba nagyon fontos szerepet játszik a filmben. Az Origónak elmondta, Fejenagy szerepe nagyon régi álma volt, ezzel együtt nagyon nehéz volt a költeményt megtanulnia.

Pindroch CsabaFotó: Ladóczki Balázs - Origo

„A verseket mindig megszállottan szeretettem, élveztem benne kutakodni, keresni a kulcsokat, a megoldásokat. Nekem olyan megterhelést jelentett A helység kalapácsa megtanulása, olyanfajta küzdelem, ami jót tesz egy színésznek. Szerintem minden színész a játékot élvezte ebben, nem a stilizált figurát látta, amitől egyébként megszületett az eposz paródia. A film záróképe, a napkitörés, csodálatos elrepülés számomra teljesen új élmény volt, és most a bemutatón láttam először. Valami olyan elemelt jelenet, amint amit a Kontroll befejezésénél éreztem, amikor újranéztem. A forgatáson amikor felvettük a jelenetet, mindannyian felnéztünk az égre, vagy negyedóráig tartott ez a mozdulatlan felvétel, és akkor azt éreztük, hogy milyen picikék vagyunk, de mégsem lett kimondva, hogy erről szól.

Petőfi világát nyitotta ki Györgyi Anna számára a forgatás. „ Annyira ismertem, amennyire az iskolában tanultam, mondhatom, hogy az egyszerűbb szabadság, szerelem-arcával találkoztam eddig. A Vers Mindenkinek sorozatban nemrég három versét mondtam el és már azzal közelebb került hozzám.

Györgyi Anna A helység kalapács bemutatójánForrás: Megafilm

A helység kalapácsát tanulva és a filmet látva pedig egy olyan költeménnyel találkoztam, ami nagyon fontos és egyetemes dolgokra érez rá. Az élet eleve elrendelt voltán való gondolkodó költővel találkoztam. És olyan igazságokkal, hogy az ember mindig azt bántja, akit szeret és amikor bocsánatot kér, és nincs bocsánat, akkor megreped a szíve.Mindezek az örök drámák, nagyon jó humorral megrajzolva ott vannak A helység kalapácsa történetében. Szerintem Petőfi nagy lázadó és punk lehetne most: másként öltözött, különc fiatalember volt, biztosan nagy kekec és kiállhatatlan személyiség is járult a tehetségéhez. Én azt gondolom, hogy nehéz eljátszani ezeket a groteszk parodikus alakokat, sok humor kell hozzá, anélkül nem megy- mondta a színésznő.
A filmes stílusparódiába és műfaji sokféleségbe ültetett történet jelenkorivá tette és új erővel töltötte meg a kötelező olvasmányainkból ismert hősköltemény-paródiát. Egyszersmind méltó emléket állított a bicentenárium alkalmával Petőfi Sándornak.