Közel hat évtized után ismét kiállítják Gustav Klimt egyik képét

Vágólapra másolva!
Péntektől, közel hatvan év óta először ismét kiállítják Ausztriában a leghíresebb osztrák festő, Gustav Klimt mozgalmas múltú festményét.
Vágólapra másolva!

A Vízikígyók II. című vászon - amely najádokat ábrázol egy vörös kígyó ölelésében - Klimt arany korszakának egyik jelentős alkotása, amelyen a mai sikerét kiváltó aranylemezes technikát kikísérletezte.

A kép azonban ismeretlen maradt a nagyközönség előtt, és okkal: az 1907-ben befejezett alkotást csak igen ritkán állították ki.

Az eredetileg egy osztrák műgyűjtő házaspár tulajdonában lévő képet a nácik Ausztria 1938. évi német bekebelezése után elkobozták. Ezután a művész törvénytelen fia, Gustav Ucicky filmrendező vásárolta meg - mondta el az AFP francia hírügynökségnek Markus Fellinger kurátor.

A képet utoljára 1964-ben mutatták be Bécsben, utána feledésbe merült, egészen 2013-ig, amikor Ucicky özvegye 112 millió dollárért eladta Dmitrij Ribolovjov orosz oligarchának, az AS Monaco tulajdonosának.

A mostani kiállítás számára a bécsi Belvedere múzeum fedezte fel újra, amely az amszterdami Van Gogh múzeummal együttműködve a Klimtet ihlető művészekről (Margaret MacDonald Mackintosh, Auguste Rodin és mások) készült ambiciózus tárlatra.

A Vízikígyók II. május 29-ig látható a Belvedere múzeumban, amelyben jelentős gyűjteményt őriznek Gustav Klimt műveiből.