Színházi Olimpia: soha nem látott esemény és világszenzáció Magyarországon - videó

Vidnyánszky Attila, Nemzeti Színház vezérigazgatója, a rendezvény művészeti vezetője, Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója, Borsa Kata, Karzat Színház vezető munkatársa, 10. Színházi Olimpia sajtótájékoztatója
Vágólapra másolva!
Néhány nap, és elkezdődik a világ egyik legnagyobb színházi eseménye, a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia. Ötvennyolc országból négyszáz társulat, 7500 fellépő érkezik Magyarországra. A rendezvény alatt 750 produkciót láthatnak az érdeklődők. A különleges előadások – a színházi-, tánc-, báb-, gyermek és ifjúsági fesztiválok, amatőr és diákszínjátszó találkozók, kiállítások és szakmai programok – az ország teljes területén zajlanak majd, így mindenki részese lehet az idei év egyik legnagyobb európai kulturális ünnepének. Világsztárok is érkeznek a Színházi Olimpiára – köztük az Oscar-díjas Juliette Binoche, akit június 7-én a Nemzeti Színházban lehet majd látni. Vidnyánszky Attila, a fesztivál művészeit vezetője, a Nemzeti Színház igazgatója elmondta, hogy az esemény ünnepélyes megnyitója április 15-én lesz – koncertekkel, játékokkal, színházi produkciókkal és utcaszínházi előadásokkal várják az érdeklődőket este tíz óráig. Fellép többek között a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Földes László Hobo, a Kossuth-díjas Szarka Tamás és zenekara, valamint az SZFE zenekara. Világszenzációval is készülnek: a Duna felett kifeszített drótkötélen egyensúlyozva sétál át a folyó egyik partjáról a másikra Ifj. Simet László artistaművész. Az egyedülálló „Átmentem" nevű produkciót az Erzsébet- és a Szabadság híd között a rakpartról és a két hídról lehet majd megnézni. A Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója, Fekete Péter által rendezett projekt arra hívja fel a figyelmet, hogy melyek azok az alapértékek, amelyeket át kell menteni és átadni a következő generációknak.
Vágólapra másolva!

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a rendezvény művészeti vezetője az Origónak elmondta, hogy a magyarországi Színházi Olimpia több szempontból is egyedülálló: nemcsak időtartamát, valamint a programok és a helyszínek számát tekintve, de sokszínűségében is különleges. Az olimpiák történetében először jelenik meg például a bábszínházi műfaj. De lesznek ifjúsági és gyerekszínházi előadások is. Ezen kívül országos fesztiválok is csatlakoztak a Színházi Olimpiához.
Az eddigi olimpiákhoz képest nagyobb szabadságot kapott minden hazai színház, amely csatlakozott az eseményhez: maguk döntöttek arról, kit hívnak meg, milyen fesztivált szerveznek az olimpia ideje alatt.

Vidnyánszky Attila, Nemzeti Színház vezérigazgatója, a rendezvény művészeti vezetője, Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója a 10. Színházi Olimpia sajtótájékoztatóján Fotó: Polyák Attila - Origo

A Színházi Olimpia ünnepélyes megnyitója április 15-én 14 órakor zászlófelvonással kezdődik a Bajor Gizi parkban. Ezután a Nemzeti Színház előtti tér, valamint Budapest utcái színházművészeti fesztivállá változnak. Több mint húsz társulat járja majd a köztereket és különböző produkciókat adnak elő. A magyar társulatok mellett spanyol, német, francia, lengyel, holland és angol művészeti együtteseket is láthatnak majd az érdeklődők. A programokról a szinhaz.org oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Az Origo stábja a 10. Színházi Olimpia beharangozó tájékoztatóján forgatott. Nézze meg a videót!