Csák János: Egyedül az emberi lénynek van időtudata, múlt- és jelentudata

Semyon Bychkov
Photo: Marco Borggreve
All rights reserved
Szemjon Bicskov
Vágólapra másolva!
Két évvel ezelőtt éppen Bartók Béla születésének 140. évfordulóján indult útjára az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, és a fesztivál azóta is méltón őrzi és élteti névadója szellemi örökségét. A nemzetközi viszonylatban is páratlan művészeti eseménysorozat nem kizárólag Bartók-kompozíciók előadásával tiszteleg a zeneszerző páratlan életműve előtt, de az általa ránk hagyományozott gondolatiságot is képviseli a különböző műfajokon keresztül. A koncertek mellett számos egyéb kultúrális és szakmai programmal is kecsegtet a rendezvénysorozat. A Müpa közleménye szerint a programsorozat célja, hogy hazai és európai partnerintézményekkel együttműködve a következő években még vonzóbb célponttá tegye Magyarországot a nemzetközi kulturális turizmus számára.
Vágólapra másolva!

A március 31-én kezdődő fesztiválon idén is számos zenemű és előadás premierje kapott helyet.

Szemjon Bicskov Forrás: Marco Borggreve

Közép-Európa egyik legismertebb szimfonikus zenekara, a Cseh Filharmonikusok, és karmesterük, Szemjon Bicskov nyitja a harmadik Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programját, amelyen március 31. és április 16. között tizenhét napon át premierekkel és ősbemutatókkal, a hazai és a nemzetközi művészeti élet legjobbjaival találkozhat a közönség.

- mondta Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója a következőt mondta a rendezvényről:

"A Fesztivál több évforduló kapcsán is tiszteleg a nagy magyar alkotók előtt: 100 éve született Ligeti György, 170 éve Csontváry Kosztka Tivadar, 200 éve Madách Imre. Ligeti művészetét fantasztikus koncerten, Csontváryét a Szépművészeti Múzeum által rendezett legnagyobb életmű kiállításon, Madáchét a Tragédia oratatórikus bemutatója kapcsán ismerheti meg az idelátogató magyar és nagyszámú külföldi közönség.

Több világszínvonalú kiállítás is várja a koncertek után csendes elmélyülésre vágyókat: a Ludwig Múzeumban látható először együtt Boris Lurie és Wolf Vostell konfrontatív, a nyugati kultúra egyik legnagyobb katasztrófájára reflektáló kiállítása, míg a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum a magyar festészet két kimagasló alkotója, Gulácsy Lajos és Csontváry Kosztka Tivadar életművébe ad betekintést.

Azoknak sem kell lemondaniuk a fesztiválhangulatról, akik fizikailag nem tudnak jelen lenni a programokon, hiszen a tradicionális zar zenét játszó Mazaher mellett a Muzsikás együttes ötvenéves fennállását ünneplő jubileumi koncertet és a fesztivált megnyitó Cseh Filharmonikus Zenekar koncertjét is élőben követhetik majd a fesztivál online felületein.

További részletek és információk a Bartók Tavasz programjáról a fesztivál honlapján www.bartoktavasz.hu vagy a rendezvény programfüzetében találhatók.