Világhírű sztárrendező a Színházi Olimpián: ezt a hangot meg kell hallani!

Simon McBurney
Vágólapra másolva!
Különleges koprodukció érkezik Budapestre: a Complicité világhírű vándortársulat Simon McBurney rendezésében mutatja be a Hajtsad ekédet a holtak csontjain át című új darabot a Színházi Olimpia ideje alatt. A fekete humorú, anarchikus-noir darab Olga Tokarczuk Nobel-díjas írónő azonos című, 2009-ben megjelent regénye alapján készült. A történet tél közepén indul egy eldugott lengyel hegyi falucskában, ahol a helyi vadászegyesület tagjai egymás után halnak meg rejtélyes körülmények között. A helybéli különc idős asszony, Janina Duszejko – aki környezetvédő, lelkes csillagjós és William Blake-fordító – gyanús összefüggéseket sejt a háttérben. Jó ideje figyeli a falucska körüli elszigetelt hegyvidéki környezetben élő állatokat, és furcsának találja a viselkedésüket...Janina harcos ellenállásba kezd a körülötte tapasztalható igazságtalanságokkal szemben, igyekszik kitörni a társadalom és a nemi szerepek fogságából. Tokarczuk nagy sikerű regényét Simon McBurney színész, író és rendező - napjaink egyik legújítóbb és legbefolyásosabb színházi művésze vitte színpadra az általa alapított nemzetközi vándortársulattal. A darabot 2022 végén mutatták be, azóta nagy sikerrel játszák Nagy-Britannia színházaiban. Az angol, német és luxemburgi bemutatók után májusban a magyar közönség is láthatja a színdarabot a Nemzeti Színház színpadán. Az előadásról a rendező, Simon McBurney adott interjút az Origónak.
Vágólapra másolva!

Mi volt vonzó az ön számára Olga Tokarczuk művében és munkásságában? Miért döntött úgy, hogy színpadra viszi a Hajtsad ekédet a holtak csontjain át című művet?

Olga írása olyan "hely" számomra, ahol otthon érzem magam. Amikor először elolvastam, úgy éreztem, hogy azonnal el kell olvasnom még egyszer. Meg kell hallani Janina hangját. Sürgősen. Teljesen világos volt, hogy a regényből színházi előadást kell készíteni, hogy felerősítsük ezt a hangot.

Simon McBurney Forrás: credit: Jorri Kristansson

Hogyan jellemezné a regényt?

A könyv egy kérés az olvasóhoz, hogy hallja meg egy hatvanas éveiben járó nő hangját, aki egy patriarchális berendezkedésű társadalomban él. Janina rendkívül világosan és artikuláltan beszél, mégis ő az, aki a társadalmi kontextusban nagyon gyakran nem látható és nem hallható. Olyan emberek hangját erősíti, akiket nem hallanak, akik a társadalom egy része számára jelentéktelenek - mint például az orvosa, aki Szíriából származik. Mindezeken túl

Janina gyökeresen másképp értelmezi az emberiség természeti világban elfoglalt helyét

- figyelembe véve a klímaváltozást, amely a regény megjelenése óta erősödött. Van valami huncut és ravasz politika abban, hogy ezt a felforgató szerepet egy 65 éves nő tölti be, aki alig van tekintettel országa patriarchális hatalmi struktúrájára. Ez abszolút mulatságos.

Jelenet a Hajtsad ekédet a holtak csontjain át című előadásból Forrás: credit: Camilla Adams

Mennyire vett részt Olga Tokarczuk a színdarab létrehozásában?

Meglátogattuk Olgát Lengyelországban - és snapszot is ittunk!

Megmutatta nekünk a tájat, amely központi szerepet játszik a könyvben. Éreztük, hogy sok közös van bennünk.

Rendkívül ritka, hogy valakivel először találkozunk, és ennyire azonosak a világról alkotott nézeteink.

Eredetileg 2009-ben Lengyelországban jelent meg a Hajtsad ekédet a holtak csontjain át című mű, amely erős figyelmeztetéseket tartalmaz azzal kapcsolatban, hogyan bánunk a természettel. Több mint egy évtized telt el, és az éghajlati vészhelyzet kellős közepén vagyunk. A színdarab tükrözi majd a globális helyzetünk alakulását?

Kolosszális, forradalmi változás ment végbe abban a tekintetben, hogy az emberi tevékenység hogyan befolyásolja az éghajlatváltozást.

Bízom benne, hogy a produkció üzeneteit még tisztábban hallják majd az emberek, és ez elindít majd valamit bennük.

Olga üzenetei azonban ugyanolyan előrelátóak most is, mint korábban.

részlet a Hajtsad ekédet a holtak csontjain át című előadásból Forrás: credit: Camilla Adams

Ez a Complicite legújabb előadása, amely az éghajlati válsággal foglalkozik. Mit gondol, a művészet befolyásolhatja az éghajlati változással kapcsolatos tétlenséget?

A színház legjobb esetben képes empátiát teremteni a színpadon lévők és a közönség között.

Ha egy történet életre kel a színpadon, az üzenetei nagyobb hatást gyakorolhatnak és mélyebb nyomot hagyhatnak a közönségben.

A regény üzenetei pedig nagyon fontosak. Remélem, hogy a darab által szélesebb közönséghez is eljutnak.

részlet a Hajtsad ekédet a holtak csontjain át című előadásból Forrás: credit: Camilla Adams

Feltűnő, váratlan és meglepő a regény játékossága: a humor és a horror kéz a kézben jár. Ez is olyas valami volt, ami vonzotta?

A könyv teljes mértékben mulatságos. A rendkívül erőteljes és aggasztó narratíva mellett Olga olyan mesét sző, amely a legszórakoztatóbb és legfelháborítóbb karakterekkel jelenik meg. Nagyon sokat nevettem, amikor olvastam a művet.

részlet a Hajtsad ekédet a holtak csontjain át című előadásból Forrás: credit: Camilla Adams

Olga Tokarczuk szülőföldjén, Lengyelországban a regényt - megjelenésekor - rendkívül ellentmondásosnak tartották. Magát az írót pedig nemzeti árulónak bélyegezték az intézményesített hatalom, a patriarchátus - az atyai tekintélyelvű társadalmi és családi berendezkedés -, és a háttérbe szorítottakkal szembeni bánásmód miatt. Véleménye szerint a darabnak még mindig sokkoló ereje van?

Olga Lengyelország teljes férfihierarchiáját áthúzza egy vonallal. Ezzel természetesen felháborította Lengyelország hatalmi rendszerét. A könyv arra kéri az olvasót, hogy hallgasson egy hatvanas éveiben járó nő hangjára, aki igyekszik kitörni a társadalom és a nemi szerepek fogságából. Bármilyen kiábrándító is, sajnos kétségtelen, hogy ez még mindig sokkol.