Vidnyánszky Attila: Túlságosan könnyen elfelejtjük nagyjainkat - videó

HEVESI Sándor
Budapest, 2023. május 3. A Nemzeti Színház egykori igazgatója, Hevesi Sándor síremléke a rendező, író, műfordító, kritikus születésének 150. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Fiumei úti sírkertben 2023. május 3-án. MTI/Lakatos Péter
Vágólapra másolva!
„Olyan világot élünk, amikor gyorsan felejtünk, és eltűnnek az emlékezetből világhírű nagy rendezők, színészek, alkotók, akiknek köszönhetően a magyar színházi szakma ilyen magas színvonalon működik. Hevesi Sándor egy európai, neves színházi szakember volt - az elsők között volt Magyarországon, aki be tudta emelni a magyar színházi életet az európai színházi vérkeringésbe." - mondta az Origónak Vidnyánszky Attila, miután Hevesi Sándor rendező, drámaíró, színházigazgató születésének 150. évfordulója alkalmából koszorút helyezett el a művész sírján a Fiumei úti sírkertben. A megemlékezést a Nemzeti Színház szervezte, és többek között fejet hajtott a síremlék előtt Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója; a Magyar Színházi Társaság nevében Vajda Márta ügyvezető és Novák János, a társaság elnökségi tagja; Besenczi Árpád, a zalegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója; valamint Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója.
Vágólapra másolva!

Hevesi Sándor a magyar színházművészet kiemelkedő alakja volt, aki nemcsak rendezőként, hanem íróként, műfordítóként és kritikusként is jelentős életművet hagyott maga után. 1922 és 1932 között a Nemzeti Színház igazgatója volt, ez az időszak pedig a teátrum egyik virágkorát jelentette. A színházigazgató teljesen újszerű, többek között Max Reinhardt, Edward Gordon Craig és Konsztantyin Szergejevics Sztanyiszlavszkij hatásait mutató rendezései, elméleti írásai megújították az akkori Nemzeti Színház repertoárját. Az Origo stábja forgatott a megemlékezésen. Nézze meg a videót!