Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából zenés irodalmi előadás készült a költőről Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatójának szövegkönyvével, a Kossuth-díjas Káel Csaba rendezésében. Kilenc popzenei előadó zenésítette meg Petőfi verseit, ezekből a dalokból, valamint prózai részekből áll össze a produkció, amely május 17-én kerül a Müpa színpadára, és amely bemutatja Petőfi forradalmi hevületét, verseinek szenvedélyét, a szabadság és a szerelem mindent elsöprő jelentőségét a költő életében.

A darab gerincét kilenc popzenei Petőfi-versmegzenésítés adja, amelyeket a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány felkérésére népszerű és sokféle műfajból érkező magyar könnyűzenei előadók alkottak meg a saját zenei felfogásukban.

Forrás: Origo

A 4S Street, az Aurevoir., DÁNIELFY, Ember Márk, Paulina, a Romengo, Sena, a Trap kapitány és a THA SHUDRAS, valamint a The Biebers előadása is szerves része a darabnak, hiszen a Szabadság, szerelem - Petőfi 200 című színházi produkció ezekből a dalokból és prózai szövegekből áll össze.

A darab kettős szereposztásban készült: Szendrey Júlia szerepében Bánovits Vivianne-t láthatjuk, Petőfit Berettyán Nándor alakítja, narrátorként Berecz Istvánnal találkozhatunk.

Az előadás szövegkönyvét - Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Ady Endre műveinek felhasználásával - Ugron Zsolna, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta.

Petőfi Sándor életének és verseinek középpontjában a szabadság eszméje áll, költeményei erre emlékeztetnek újra és újra. Arra, hogy akik életüket áldozzák a szabadságért, azoktól tudjuk: ez az emberiség történetében az egyik nagy közös jó, amiért mindig tenni, dolgozni kell. Petőfitől megtanulhatjuk, hogy legyünk büszkék és hajthatatlanok, és mindig legyen elég bátorságunk ahhoz, hogy szabadok akarjunk és tudjunk maradni.

A Müpa május 17-ei előadására itt kaphatók jegyek.

Szabadság, szerelem - Petőfi 200

Rendező: Müpa, Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány

Közreműködők: Paulina, 4S Street, Romengo, DÁNIELFY, The Biebers, Trap kapitány és a THA SHUDRAS, Ember Márk, Sena

Narrátor/Szendrey Júlia: Bánovits Vivianne

Petőfi: Berettyán Nándor

Narrátor: Berecz István

Tánc: Bíró Márton, Lázár Dóra Anna, Popovics Márk, Pálinkó Johanna

Alkotók:
A szövegkönyvet Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Ady Endre műveinek felhasználásával összeállította: Ugron Zsolna

Rendező: Káel Csaba