94 éves korában meghalt Milan Kundera cseh író.

94 éves korában meghalt Milan Kundera cseh regényíró, drámaíró, költő, esszéista. A hírt Anna Mrazova, a brnói Morva Tartományi Könyvtár szóvivője közölte szerdán a CTK cseh hírügynökséggel.

Kundera 1929-ben született Brünnben, 1975-ben Franciaországba emigrált, miután 1968-ban részt vett a prágai tavasz eseményeiben.

Pályafutását költőként indította, és bár nagy népszerűségre tett szert az '50-es években, amikor három verseskötete is megjelent, első regényében, a Tréfában a sztálinizmust kritizálta, és ezért üldözni kezdte a hatalom.

Aztán három évvel később, 1968-ban jelentős szerepet vállalt a prágai tavasz eseményeiben, emiatt kizárták a pártból, elbocsátották állásából és eltiltották a tanítástól is. Azt sem engedték neki, hogy publikáljon.

Milan KunderaForrás: Roger-Viollet/© Jean-Pierre Couderc

Milan Kundera elsősorban A lét elviselhetetlen könnyűsége és a Tréfa című regényei által vált híressé. 

Második regénye, Az élet máshol van (1973) a publikációs tilalom miatt már Párizsban jelent meg francia nyelvű kiadásban. A regény főhősének életével és halálával Kundera egy szerencsétlen sorsú, hazugságban felnőtt generáció életét szimbolizálja.

1975-ben Franciaországba emigrált, ahol a rennes-i egyetem vendégprofesszora lett. Ekkor adták ki a még 1972-ben Csehszlovákiában írt Búcsúkeringő című regényét. 1979-ben A nevetés és felejtés könyve című regénye miatt megfosztották cseh állampolgárságától. 1981 óta francia állampolgár volt. Feleségével, Vera Hrabankovával Párizsban élt.