Első alkalommal nyílik Magyarországon Pierre-Auguste Renoir életművét bemutató, átfogó kiállítás. A Szépművészeti Múzeum szeptember 22-től látogatható tárlatába a francia impresszionista mester számos főműve érkezik, köztük A hinta című olajfestmény, amelyet kedden csomagoltak ki.

Szinte zavarban vagyunk, annyi főművet sikerült megszerezni a kiállításra

- mondta el A hinta sajtónyilvános kicsomagolásán a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

Baán László felidézte, hogy a kormányzat támogatásával 2019-ben a múzeum utóbbi száz évének legnagyobb értékű szerzeményezésére került sor, amikor sikerült megvásárolni Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című festményét.

Ez a 12,3 millió dollárért (3,5 milliárd forint) magyar tulajdonba került, 1903-ban festett akt egy három darabból álló sorozat része, így

felvetődött az ötlet, hogy - a világon először - másik két párdarabjával együtt kellene bemutatni - közölte.

Kicsomagolják Pierre-Auguste Renoir A hinta című olajfestményét a Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 12-énForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mint hozzátette, a párizsi Musée d'Orsay-vel és a Musée d'Orangerie-vel együttműködésben nem csak ezt a két festményt sikerült kikölcsönözni a budapesti kiállításra:

több mint 20 közgyűjteményből összesen mintegy 70 Renoir-mű lesz látható a Szépművészetiben.
A múzeum nagy francia mestereket bemutató tárlatsorozatának részeként megnyíló tárlat biztosítási összértéke mintegy 400 milliárd forint, csak A hinta című festményé 20 milliárd - emelte ki Baán László.

Első alkalommal nyílik Magyarországon a francia impresszionista festő életművét bemutató, átfogó kiállítás, amely szeptember 22-től látogathatóForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kovács Zsófia kurátor a Hinta című képről szólva elmondta, hogy a részben még falusias Montmartre-on ekkor letelepedett Renoir 1876-ban festette, a következő évben pedig bemutatták az impresszionisták harmadik tárlatán, így nagyban hozzájárult az impresszionizmus definíciójának kialakulásához.

A festő és modelljei címmel a francia mester alakábrázolásait középpontba állító kiállítás 2023. szeptember 22-től 2024. január 7-ig lesz látható a Szépművészeti Múzeumban.