Egy holland múzeumból 2020 márciusában ellopott Van Gogh-festményt három és fél év után sikerült a múzeumba visszajuttatni.

Arthur Brand holland művészeti nyomozó elmondta, hogy a 139 éves festményt egy párnában és egy Ikea-táskában adta át neki egy férfi.

Ezt az akciót a holland rendőrséggel együttműködve tettem. Ez a férfi nem vett részt a lopásban - mondta.

2021-ben a valódi tolvajt nyolc évre börtönbe zártak az eset miatt. De addigra a több millió eurót érő festmény már gazdát cserélt.

Van Gogh Tavaszi kert című művét az Amszterdamtól délkeletre fekvő hollandiai Laren városából lopták el. A tolvaj a Singer Múzeumból vitte el a képet. A múzeum két üvegajtaját törte be egy kalapáccsal, a koronavírus ideje alatt tartott zárlat kezdetén.

A múzeum a művet az északkeleti Groningen városának múzeumától kapta kölcsön.

Arthur Brand nyomozó visszaszerezte Vincent van Gogh egyik értékes festményét, amelyet három és fél évvel ezelőtt, a koronavírus okozta zárlat idején egy éjjeli rablás során loptak el egy múzeumbólForrás: AFP/Handout

A francia származású tolvajt, az 59 éves Nils M. egy másik művet is ellopott egy Frans Hals-festményt az Utrecht melletti Leerdamban található múzeumból.

A DNS-ét mindkét tetthelyen megtalálták.

A rendőrség által lehallgatott kommunikáció szerint az 1884-ben készült Van Gogh-festményt, amely a Tavaszi kert néven is ismert, egy bűnözői csoport szerezte meg azzal a szándékkal, hogy azt rövidebb börtönbüntetésért cserébe felhasználja.

Brand, aki a holland rendőrséggel együttműködve kereste a művet, a BBC-nek elmondta, hogy tudták, hogy a mű a bűnözői alvilág egyik csoportjától a másikhoz kerül majd.

Végül egy amszterdami férfi kereste meg, aki felajánlotta, hogy teljes titoktartásért cserébe visszaadja a festményt.

A holland rendőrség művészeti bűnözés elleni osztályának szóvivője megerősítette, hogy a visszaszerzett festmény hiteles, Andreas Blühm, a Groninger Múzeum vezetője pedig örömét fejezte ki a festmény biztonságos visszaszolgáltatása miatt.