Helló, dr. Mengele!

Spiró György, író
Fotó:Dudás Szabolcs
2015.07.15.
Spiró György, író Fotó:Dudás Szabolcs 2015.07.15.
Vágólapra másolva!
A magyar dráma napjáról díjátadással egybekötött ünnepségen emlékezik meg a Színházi Dramaturgok Céhe hétfőn este Budapesten.
Vágólapra másolva!

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 132 évvel ezelőtti, 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, és új művek születését ösztönözzék.

A Színházi Dramaturgok Céhe a magyar dráma napján, szeptember 21-én este hét órakor tartja a VI. kerületi Mozsár kávéházban ünnepi összejövetelét, amelyre minden érdeklődőt várnak.

Spiró György kapta az évad legjobb drámája díjat Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A magyar dráma napja alkalmából ítéli oda a dramaturg céh minden évben az évad legjobb magyar drámájának járó elismerést, amelyet idén - titkos szavazással - Spiró György Helló, dr. Mengele! című műve nyert el. A díjat azonban idén egy későbbi időpontban adják át.

Spiró Györggyel nemrég készítettünk interjút Diavolina című regénye kapcsán. Ebben a beszélgetésben kvázi ars poétikaként értelmezhető, amit a drámaíró az alkotásról mondott:

Mindegy, hogy napraforgók vagy búzamező Arles környékén, Van Gogh képeiben benne van a teljesség intenzitása, vagyis nemcsak az emberi létezésé, hanem az egész kozmoszé. Ilyet művel persze ritkán találkozni. Nem biztos, hogy célként ki kell tűznünk magunk elé az elérhetetlen elérését, és az ilyen művet nem feltétlenül a szokványos tehetség hozza létre".

Nádas Péter és Schilling Árpád

Hétfő délelőtt a Pesti Színházban tartják Nádas Péter Találkozás című drámájának rendhagyó olvasópróbáját, amelyen a szerző olvassa fel művét. Az eseményen a magyar dráma napja alkalmából Nádas Péter drámaírói életművéért Szép Ernő-díjat vehet át.

Schilling Árpád Fotó: Bielik István - Origo

Idén a Szép Ernő-különdíjat Csukás István a fiatal nemzedékek színpadi mítoszainak megteremtéséért és Schilling Árpád rendező experimentális, égető társadalmi kérdéseket felvető színpadi szövegeiért kapta.

Lengyel Anna kapta Bálint Lajos Vándorgyűrűt

A hétfői rendezvényen veheti át Lengyel Anna dramaturg a - szintén titkos szavazással - odaítélt Bálint Lajos Vándorgyűrűt. Az elismerés átadásán a PanoDráma művészeti vezetőjét a hagyományoknak megfelelően az előző díjazott, Gyarmati Kata dramaturg, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata művészeti vezetője köszönti.

Lengyel Annával a PanoDráma által képviselt tényszínházról és a Sipos Pál-történetet feldolgozó Más nem történt című darabjukról itt beszélgettünk hosszabban. Az interjúban Lengyel beszélt sajátos alkotásmódjukról és arról is, hogy állami forrásból jóformán alig kapnak pénzt, nemzetközi pályázatokon elért eredményeiknek köszönhetik, hogy tudnak darabokat csinálni.

Pass Andrea és Lengyen Anna a Panodráma Más nem történt című darabjának próbáján Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Bálint Lajos Vándorgyűrűt Spiegel Annie, Bálint Lajos özvegye, maga is neves dramaturg, valamint a főváros alapította 1976-ban. Az alapító okirat értelmében a díjat évente felváltva egy-egy dramaturgnak, illetve művészeti titkárnak ítélik oda, emlékezvén a névadó Bálint Lajosra, aki mindkét foglalkozást művelte.