Schilling Árpád így már nem kér az Emmi díjából

2016.02.23. 16:39

Schilling Árpád színházi rendező nyílt levelet írt az Emberi Erőforrások Minisztériumának, amelyben közölte: az Emmi öt hónapig nem talált alkalmat arra, hogy átadja a neki korábban megítélt díjat, és most postán szeretnék elküldeni. Schilling szerint ez a gesztus paródia, a minisztérium szerint a rendező nem is szerette volna személyesen átvenni a díjat.

Schilling úgy fogalmaz kedden közzétett nyílt levelében:

„2015 szeptemberében nagy megtiszteltetés ért, mert a Szép Ernő-jutalom szakmai kuratóriuma Nádas Péter és Csukás István mellett engem is érdemesnek tartott a drámaíróknak járó elismerésre. Az indoklás szerint: »égető társadalmi kérdéseket felvető színpadi szövegeiért«.

Szerinte a gesztus így paródiaFotó: Bielik István - Origo

A díj átadására hagyományosan szeptember 21-én, a Magyar Dráma Napján, Az ember tragédiájának ősbemutatójára emlékezve kerül sor. Tavaly egyik díjazottnak sem felelt meg az alkalom, amelyet a Trafó Kortárs Művészeti Központba szerveztek volna a Színházi Kritikusok Díjainak átadása elé. Nádas Péter és Csukás István egy hónapon belül átvették a díjaikat az Önök által szervezett, visszafogottan ünnepélyes keretek között.

Felajánlottam a jutalom anyagi részét az L. Ritók Nóra által fémjelzett Igazgyöngy Alapítvány javára. Önök, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amely a díjjal kapcsolatos adminisztrációt bonyolítja, a kérést nagy nehezen, fölöslegesen sok papírmunkával, decemberre teljesítette. L. Ritók Nórától Karácsonykor kaptam visszaigazolást, hogy a pénz megérkezett a számlájukra.

A fenti videón Schilling Árpád elmondja, miért nem fogad el állami támogatást

A díj átadásával kapcsolatban senki sem keresett, egészen február közepéig, amikor merő kíváncsiságból megkértem egy munkatársamat, hogy telefonáljon. Az Önök, a minisztérium munkatársa elismerte a hibát, elnézést kért, majd azzal indokolta a csúszást, hogy a Szép Ernő Jutalom körüli teendőkkel megbízott alkalmazott már nem Önöknél dolgozik, végül felajánlotta, hogy az oklevelet kiküldi postán.

Úgy gondolom, hogy akkor felelek meg az általam nagyra becsült kitüntetés szellemének, ha a fent idézett ajánlásban foglaltaknak megfelelően járok el: felszínre hozok egy égető társadalmi kérdést. Az égető társadalmi kérdés esetemben az, hogy átvegyem-e postán az oklevelet, vagy sem?

Nincs szüksége az oklevélreFotó: Bielik István - Origo

Ha átveszem, akkor a tradícióknak megfelelően járok el, és azt mondom: ennyi belefér, a lényeg, hogy kezemben az oklevél. Ha nem veszem át, akkor sokak szemében csak fölösleges problémát kreálok, hiszen elnézést kért az ügyintéző, mi kell még.

Én azért döntök úgy, hogy nem veszem át Önöktől se postán, se sehogy azt az oklevelet, mert nincs rá szükségem. Nekem nem kell az oklevél. Se a pénz, se a papír. Miért? Mert úgy gondolom, hogy az EMMI ezt az ügyet az első perctől kezdve nem vette komolyan. Ha komolyan vették volna, akkor szerveznek egy díjátadót, amelyen mindhárom díjazott részt tud venni. Fontossá teszik az eseményt mind az ünnepeltek, mind a közvélemény számára. Maguk, a jutalom gondozásával megbízott állami intézmény azonban túllépett az ügyön olyan gyorsan, ahogyan csak lehetett.

Nem tartja őszintének a gesztustFotó: Bielik István - Origo

Miután nem szerveztek díjátadót, a díjak kétharmadát gyorsan kiosztották, egyről azonban megfeledkeztek, mert az oklevelek kipostázásával megbízott alkalmazott korábban felmondott. Az eljárás szakmailag értékelhetetlen, mert már az alapállás is hibás: nem postázzuk, hanem átadjuk. A gesztus, ami nem őszinte, önmaga paródiája.

Tisztelt Minisztérium!

Legközelebb gyakoroljanak nagyobb nyomást a kuratórium szakmai tagjaira, ha nem akarnak ehhez hasonló nyílt leveleket kapni.”

Szép Ernő-jutalom
A Szép Ernő-jutalom egy 1984-ben alapított irodalmi díj, melyet drámaíróknak osztanak ki évente, általában három kategóriában: az előző évadban bemutatott vagy nyomtatásban megjelent legjobb magyar dráma írója, a legjobb pályakezdő író, drámaírói munkásság vagy életmű elismerése. A jutalom anyagi fedezetét a művelődési tárca biztosítja.
Az elismerést szakmai kuratórium ítéli oda, amelynek munkájában a Emberi Erőforrások Minisztériuma művészeti főosztálya, a Magyar Írószövetség, a Magyar Írók Egyesülete, a Szépírók Társasága, a Magyar Színházi Társaság, valamint a Színházi Dramaturgok Céhe képviselői vesznek részt. Haláláig – tiszteletbeli tagként – Hubay Miklós is a kuratórium tagja volt.

Emmi: Schilling nem is akarta

Megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy kívánják-e kommentálni a levelet. Válaszuk szerint a levélben foglaltakhoz az Emmi nem kíván hozzászólni.

Arra a kérdésünkre, miért nem szervezték meg az elmaradt díjátadót, úgy feleltek:

„Schilling Árpád munkatársának megkeresésére a Kultúráért Felelős Államtitkárság jelezte, hogy gondoskodunk a díj személyes átadásáról a díjazottnak megfelelő időpontban. Erre azt a választ kaptuk, hogy személyes átvételre Schilling Árpádnak nincs igénye. Az államtitkárság munkatársa ezt követően ajánlotta fel a díj elküldését.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK