Lemondott Németh Kristóf, a Játékszín igazgatója

Lévay Viktória; Németh Kristóf FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA Közéleti személyiség foglalkozása próba SZEMÉLY színész színpadi jelenet
Budapest, 2014. december 9. Lévay Viktória (b) Linda és Németh Kristóf (j) Duncan szerepében Ken Ludwig Primadonnák című bohózatának próbáján a Játékszínben 2014. december 9-én. A színdarabot december 13-án mutatják be Szirtes Tamás rendezésében. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Nem akart társügyvezetőt maga mellé, ezért lemondott a Játékszín vezetéséről Németh Kristóf ügyvezető igazgató.
Vágólapra másolva!

„Nem értek egyet azzal a döntéssel, amelyet a társaságunk taggyűlése hétfőn meghozott, és amely szerint a továbbiakban Bank Tamás megválasztásával kettős ügyvezetéssel működött volna a Játékszín” – mondta Németh Kristóf. Lemondását május 31-ével adta be, a Játékszín új vezetője Bank Tamás színész lesz.

Lévay Viktória és Németh Kristóf a Primadonnák című bohózatban a Játékszínben Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mint előzőleg közleményében írta, a Játékszín Terézkörúti Színház Nonprofit Kft. taggyűlése többségi döntést hozott. Németh Kristóf ezt úgy kommentálta: kettős ügyvezetéssel nem színházak, hanem olyan „mamutszervezetek” szoktak működni, ahol több száz munkavállaló dolgozik. Hozzátette: a Játékszín esetében

„Sikereink csúcsán vagyunk, a kezdeti nézőszámot megháromszoroztuk, a bevételi adatok rekordot döntenek, soha ennyi nézőnk nem volt, Budapesten nálunk a legmagasabb az egy színházjegyre jutó támogatás. Szinte minden előadásunk telt házzal megy” – sorolta Németh Kristóf.

Erős ambíciók Fotó: Polyák Attila - Origo

Kitért arra, hogy tulajdonostársai részéről a napi működés megkönnyítése hangzott el érvként a változtatásra, holott szerinte éppen ezen a téren okozhat zavarokat két egyenrangú ügyvezető. A távozó ügyvezető igazgató szerint ízlésbeli különbségek vannak közte és tulajdonostársai között, a viták elsősorban kommunikációs és üzletvezetési kérdésekben alakultak ki.

„Azt látom, hogy erős ambíciók fogalmazódtak meg Bank Tamás részéről, egy új stílus mutatkozhat be.

amely nem szolgálná a társaság további eredményes és sikeres működését” – szögezte le Németh Kristóf, aki 30 százalékos tulajdonosként marad a cégnél, és az évad végéig színészként továbbra is játszik a teátrum két darabjában. „Azt azonban nem tartanám egészségesnek, ha a történtek után a jövő évadtól ugyanígy játszanék itt tovább”.

3,1 millió forintért vették meg a Játékszínt Fotó: Polyák Attila - Origo

A Játékszín 2012-től működik magánszínházként. Az akkor végelszámolás alatt lévő, százszázalékos állami tulajdonban lévő Játékszín Nonprofit Kft.-t négy magánszemély vette meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től 3,1 millió forintért. A hihetetlenül alacsony vételár – amely nemcsak az ingatlan használati jogát és a névhasználatot tartalmazta, de a teljes infrastruktúrát is, lámpákkal, nézőtérrel, technikával – felhördülést váltott ki a szakmában. Németh Kristóf mind ez idáig tagadta, hogy politikai érdekek is indokolták volna az olcsóságot.