Lemondott Németh Kristóf, a Játékszín igazgatója

2016.04.12. 11:18

Nem akart társügyvezetőt maga mellé, ezért lemondott a Játékszín vezetéséről Németh Kristóf ügyvezető igazgató.

„Nem értek egyet azzal a döntéssel, amelyet a társaságunk taggyűlése hétfőn meghozott, és amely szerint a továbbiakban Bank Tamás megválasztásával kettős ügyvezetéssel működött volna a Játékszín” – mondta Németh Kristóf. Lemondását május 31-ével adta be, a Játékszín új vezetője Bank Tamás színész lesz.

Lévay Viktória és Németh Kristóf a Primadonnák című bohózatban a JátékszínbenForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mint előzőleg közleményében írta, a Játékszín Terézkörúti Színház Nonprofit Kft. taggyűlése többségi döntést hozott. Németh Kristóf ezt úgy kommentálta: kettős ügyvezetéssel nem színházak, hanem olyan „mamutszervezetek” szoktak működni, ahol több száz munkavállaló dolgozik. Hozzátette: a Játékszín esetében semmi nem indokolta a változtatást az eddigi rendszeren.

„Sikereink csúcsán vagyunk, a kezdeti nézőszámot megháromszoroztuk, a bevételi adatok rekordot döntenek, soha ennyi nézőnk nem volt, Budapesten nálunk a legmagasabb az egy színházjegyre jutó támogatás. Szinte minden előadásunk telt házzal megy” – sorolta Németh Kristóf.

Erős ambíciókFotó: Polyák Attila - Origo

Kitért arra, hogy tulajdonostársai részéről a napi működés megkönnyítése hangzott el érvként a változtatásra, holott szerinte éppen ezen a téren okozhat zavarokat két egyenrangú ügyvezető. A távozó ügyvezető igazgató szerint ízlésbeli különbségek vannak közte és tulajdonostársai között, a viták elsősorban kommunikációs és üzletvezetési kérdésekben alakultak ki.

„Azt látom, hogy erős ambíciók fogalmazódtak meg Bank Tamás részéről, egy új stílus mutatkozhat be. Szakmailag nem tartom alátámasztottnak a kettős ügyvezetést célzó döntést, amely nem szolgálná a társaság további eredményes és sikeres működését” – szögezte le Németh Kristóf, aki 30 százalékos tulajdonosként marad a cégnél, és az évad végéig színészként továbbra is játszik a teátrum két darabjában. „Azt azonban nem tartanám egészségesnek, ha a történtek után a jövő évadtól ugyanígy játszanék itt tovább”.

3,1 millió forintért vették meg a JátékszíntFotó: Polyák Attila - Origo

A Játékszín 2012-től működik magánszínházként. Az akkor végelszámolás alatt lévő, százszázalékos állami tulajdonban lévő Játékszín Nonprofit Kft.-t négy magánszemély vette meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től 3,1 millió forintért. A hihetetlenül alacsony vételár – amely nemcsak az ingatlan használati jogát és a névhasználatot tartalmazta, de a teljes infrastruktúrát is, lámpákkal, nézőtérrel, technikával – felhördülést váltott ki a szakmában. Németh Kristóf mind ez idáig tagadta, hogy politikai érdekek is indokolták volna az olcsóságot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK