A Harry Potter írója szerint fekete nő is lehet Hermione

harry potter színdarab Noma Dumezweni
Vágólapra másolva!
Múlt héten hozták nyilvánosságra a Harry Potter és az elátkozott gyermek című színdarab szereposztását, amelyet nem övezett osztatlan lelkesedés, mert a felnőtt Hermione-t egy fekete színésznő alakítja majd. Az írónő, J. K. Rowling viszont nemrég keményen visszavágott a castingot kritizálóknak.
Vágólapra másolva!

A szereposztás körül a legnagyobb vihart Hermione karaktere okozta, akit az Olivier-díjas Noma Dumezweni játszik. A The Observer beszámolója szerint a legtöbben ugyan pozitívan fogadták, hogy Hermione, akit a filmekben Emma Watson játszott, ezúttal Dumezweni lesz, de voltak olyanok is, akikből erős ellenállást váltott ki, hogy egy fekete színésznőt választottak a szerepre.

J. K. Rowling, aki a darab létrehozásában is közreműködött, arról beszélt a The Observernek, hogy nem lepték meg a Twitteren olvasható ellenséges reakciók, és nem hajlandó túlzottan felidegesíteni magát a döntést kritizáló „csapat rasszista" miatt. Elmondta, hogy teljesen kiáll a casting mellett, mert egyszerűen Dumezweni volt a legalkalmasabb a szerepre. Hozzátette, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy fekete nő is lehet Hermione, és soha nem is írt a könyvekben arról, hogy fehér lenne.

A lap John Tiffany rendezőt is idézte, akit jobban felkavartak az ellenséges reakciók. A rendező szerint sokkoló, hogy az emberek egy része egyszerűen nem tudja elképzelni, hogy egy történet hőse ne egy fehér bőrű személy legyen.

A Harry Potter és az elátkozott gyermekre az alkotók (J. K. Rowling, illetve Jack Thorne drámaíró és John Tiffany rendező) úgy tekintenek, mint a regények hivatalos folytatására, azaz a nyolcadik Harry Potter részre. A színdarab ott folytatja a jól ismert történetet, ahol az utolsó könyv abbahagyta, 19 évvel Voldemort legyőzése után, amikor Harry Potter és barátai felnőtt, családos emberek, akik újfajta kihívásokkal néznek szembe.

Dumezweni azt mondta, hogy nagyon büszke, hogy benne lehet a színdarabban. A történet szerint karaktere, Hermione Granger Ron Weasley (Paul Thornley) házastársa, és egy gyerekük van, Rose Granger-Weasley (Cherrelle Skeete). Az alkotók elmondása szerint a színdarab leginkább Harry Potter (Jamie Parker) legfiatalabb fiára, Albus Severus Potterre (Sam Clemmett) koncetrál majd, az „elátkozott gyermekre", akinek meg kell küzdenie apja örökségével.

A darab hivatalos premierje július 30-án lesz, de a nyilvános előadások ma kezdődnek a londoni West Enden, a Palace Theater-ben. Ezzel kapcsolatban J.K. Rowling üzent a rajongóknak, arra kérve őket, hogy tartsák titokban a Harry Potter és az elátkozott gyermek fordulatait azok előtt, akik csak később nézik meg a színdarabot.