Átadták a színház- és filmművészeti Junior Prima Díjakat

2016.09.28. 18:18

Tíz fiatal színművész és rendező vehette át a Junior Prima Díjat magyar színház- és filmművészet kategóriában szerdán, a Budapest Music Centerben. A Prima Primissima Alapítvány és a kategória társalapítója, az FHB Bank elismerését idén Eke Angéla, Szilágyi Csenge, Fehér Tibor, Lábodi Ádám és Wunderlich József színművész, Boross Martin dramaturg, rendező, a STEREO Akt művészeti vezetője, valamint két alkotópáros: Benkó Bence és Fábián Péter rendező, a K2 Színház alapítói, illetve Vecsei Miklós színművész, író és ifj. Vidnyánszky Attila színművész, rendező nyerte el. A kétmillió forinttal járó díjra idén is a magyar színház- és filmművészet elismert képviselői jelöltek 30 évesnél nem idősebb, tehetséges művészeket. A díjakról szakmai zsűri döntött.

A zsűri tagja volt Molnár Piroska, a Nemzet Színésze, Eszenyi Enikő színész-rendező, a Vígszínház igazgatója, Bálint András színész-rendező, Káel Csaba rendező, a Müpa vezérigazgatója, Orlai Tibor színházi producer és Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja.

Káel Csaba a díj átadásakor elmondta, hogy a zsűri a bőség zavarával küzdött: idén az eddigi éveknél is nehezebb volt a választás. Eszenyi Enikő köszönetet mondott azért, hogy az elmúlt évekhez képest idén többen, összesen tízen vehették át a díjat.

Eszenyi EnikőForrás: MTI /Szigetváry Zsolt

Bálint András kiemelte: fontos, hogy a tehetséges fiatalok sorsát segíteni tudják, és rájuk irányíthatják a közönség figyelmét is.

Köbli Gyula, az FHB Bank vezérigazgató elmondta, hogy a 2016-os év jelöltjei között a színészek mellett táncművész, dramaturg, koreográfus, látványtervező, filmrendező és cirkuszigazgató is szerepelt, a díjazottakat több mint 50 jelölt közül választotta ki a zsűri.

Ifj. Vidnyánszky Attila színművész, rendező és Vecsei Miklós színművész, fordító a színház- és filmművészeti Junior Príma Díjak átadásán, a Budapest Music Centerben.Forrás: MTI / Szigetváry Zsolt

 A döntést részben megkönnyítették azzal, hogy felemelték a díjazottak számát és idén először alkotópárost is díjazhatott a zsűri - tette hozzá, megjegyezve, hogy az alkotópárosok nem a díjjal járó kétmillió forinton osztoznak, hanem esetükben az összeget felemelték fejenként másfél millió forintra.

Fehér Tibor színművészForrás: MTI / Szigetváry Zsolt

A 2016-ban megválasztott tíz Junior Primával együtt a színház- és filmművészet kategóriában összesen 73 fiatal tehetséget jutalmaztak eddig. 

Szilágyi Csenge színművészForrás: MTI / Szigetváry Zsolt