Magyar Jazz Napja a Veszprémfest-en

2014.07.19. 14:20

A 11. VeszprémFest a Magyar Jazz Szövetséggel közösen rendezi – hagyományteremtő szándékkal – a 2014-es Magyar Jazz Napját. A Magyar Jazz Napja a VeszprémFest keretein belül minden évben egy metszetét kívánja adni a hazai jazznek, egyfajta tükröt tartva elé. Az idei év vezérmotívumaként a hazai jazz szereplői lehetőséget kapnak, hogy együtt muzsikáljanak a külföldön élő, nemzetközileg jegyezett szólistákkal.

A Magyar Jazz Szövetség 2009-ben hívta életre a Magyar Jazz Napját, melynek első alkalommal a Sziget Fesztivál adott helyet. Az eseményen a műfaj legjelesebb sztárjai közül mintegy nyolcvanan léptek színpadra. A rendezvény sikerén felbuzdulva a szervezők úgy döntöttek, hogy hagyományt teremtve, 2010-ben, a Fesztivál nulladik napján külön színpadot szentelnek a műfajnak, ahol a hazai jazz nagyágyúinak zenekaraiban világsztárok is közreműködtek. Ez a rendkívüli alkalom minden túlzás nélkül jazztörténeti esemény volt. 2011-ben a Magyar Jazz Napja a Szeptember Feszt-en aratott átütő sikert, 2012-ben és 2013-ban a Budavári Borfesztivál volt a helyszín. Idén pedig a vidéki közönséghez is közelebb lépve a VeszprémFest fogadja be a rangos eseményt. A Magyar Jazz Napja keretében olyan neves világsztárok léptek magyar zenekarokkal színpadra, mint George Duke, Dennis Chambers, Dean Brown, Gary Willis, Tommy Campbell és Billy Cobham. 

A VeszprémFest a jelentős nemzetközi jazz-előadók tekintetében a legerősebb vidéki fesztiválként határozza meg magát: Al Di Meola, Wayne Shorter, Joe Zawinul, Chick Corea, Herbie Hancock, George Benson, vagy Diana Krall személyében a nemzetközi jazz első vonala lépett színpadra az elmúlt évtized során Veszprémben. Ez évtől a VeszprémFest - szándékaink szerint - hagyományteremtő jelleggel fogadja be a Magyar Jazz Napját.

A holnapi nap programja:

július 20. (vasárnap), 18:00, Veszprém-Szentháromság tér 

Előzenekar: a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjai 17.00-tól

18.00: Pátkai Rozina Sextet

18.45: Kőszegi Imre 70' (New5) – vendég: Patches Stewart (trombita), Csepregi Gyula (szaxofon)

19.45: Borlai Gergő - Kaltenecker Zsolt – vendég: Gary Willis (bass)

21.00: Modern Art Orchestra - Fekete-Kovács Kornél – vendég: Tony Lakatos (sax) David  Liebman (sax) és Adam Nussbaum (dob)

22. 00: Charlie Jazz - vendég: Hámori János, Schreck Ferenc

A Magyar Jazz Napja keretében a Szőke Nikoletta B Version, a Budapest Ragtime Band, a Band of Gypsys AllStar, valamint a Jász András Kulturfunk az Óváros téri Rozé, Rizling és Jazz Napok színpadán mutatkozik be.