Nem menekül a szív: Damien Rice koncertje a VOLT-on

Damien Rice Damien Rice
Damien Rice
Vágólapra másolva!
Damien jött, zenélt és elment. Célba vette a VOLT közönségének szívét, eltalálta, megköszönte, hogy Sopronban játszhatott és elment. Gyógyírnek nem hagyott itt mást, csak a dalait, így egy ördögi körbe vezetett mindenkit, de meg kell hagyni, jó ebben a körben maradni.
Vágólapra másolva!

Rice elsősorban legutóbbi albuma, a My Favourite Faded Fantasy lemezről játszott számokat, de a korábbi két sikeres lemez, az O és a 9 is adott számokat a szerda esti, soproni koncerthez. Mikor kijött, a közönség azonnal "Damienezni" és üvöltözni kezdett. Rice zenéjéhez és a tőle megszokott stílushoz tökéletesen idomulva, hózentrógerrel, egy régi nadrágban, egy réginek tűnő gitárral jelent meg a színpadon. Az ováció után azonnal beindult, zenéjére pedig mindenki ringatózni, dúdolni kezdett.

Semmi flanc: fehér ing, hózentróger, gitár, és a zene útra kel Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Rice egyik nagy elődje Luke Kelly és a The Dubliners, igaz, az még igazi ír népzene volt. A dallamos, balladisztikus hagyományt követte ugyan Rice, de amit ő játszik, az már nem kifejezetten ír, ráadásul nem is népzene, mégis érezhetőek a gyökerek. Valószínű azért is tud sikeres lenni Írországon kívül, az egész világon is, mert megfelelő mértékben távolodott el a népzenétől, de mégis megőrzött belőle annyit, hogy a zenéje mindenkinek jó legyen.

Minden filmhez passzol

Damien Rice zenéjét rengeteg filmhez használták már. A Closer című filmben több Rice dalt is játszanak, a The Blowers Daughter talán a leghíresebb. A nagyjátékfilmek mellett egyébként a Vészhelyzettől a Grace Klinikán át a Tuti Gimiig rengeteg TV-filmben használják slágereit. Szinte nincs olyan műfaj, amihez ne passzolna egy Damien Rice szám. Ez pedig azért sem lehet meglepő, mert a legtöbb filmben és filmsorozatban előfordul melankólikus rész, amely szinte azonnal Rice-ért kiált.

A koncert kezdése tökéletes volt. A közönséget azonnal meghódította Rice, mégis a második dal választása nem volt a legszerencsésebb. Az Elephant ugyanis visszavette a közönség kezdeti lendületét, ebben a dalban már több volt a lassú, ütemtelen rész. Az éljenzés és a taps ennek ellenére nem maradt el a visszafogott közönségtől, hiszen az Elephant egy kiváló dal. A koncert harmadik dala, a 9 Crimes már visszahozta a ringást is, újra egyszerre dobbanhatott a fesztiválozók szíve.

Az egyik rajongó saját gitárjával érkezett a koncertre; szinte végig a magasban tartotta Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Következett Rice legújabb albumának címadó dala, a My Favourite Faded Fantasy. Az énekhang torzítása itt is megjelent, és úgy tűnt, a közönség ezeket a részeket csöndben átvészeli, de valahányszor rockosabb vizekre evezett egy-egy dal, a rajongók azonnal lecsaptak a vadabb ritmusra. Ahogy ment le a nap, úgy nőtt Damien Rice közönsége is. A koncert elején még leginkább csak az első 10-20 sorban volt tömeg, hátrább már szerelmes párok, barátnők szellősen hintáztak a zenére, saját koncert-videóikat készítették.

Ez ő: a balladák ír dalnoka, Damien Rice a VOLT-on Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A lírai, egyszálgitár zenének vannak hagyományai Magyarországon. Elég csak Viszockijra gondolni, akit elsősorban a Szovjetunió "közelsége" miatt ismerhetett és szerethetett a magyar közönség. De van nekünk egy Cseh Tamásunk, aki viszont – a tegnap Petőfi Zenei Életműdíjjal jutalmazott – Bereményi Gézával együtt magyar nyelven alkotott hatalmasat. Damien Rice zenéje és kiállása is tökéletesen illik ebbe a sorba, tehát nem előkép nélküli. Azt viszont nem várhatjuk el a magyar közönségtől, hogy síri csendben, a szövegeket

az énekessel együtt mormolva álljon végig egy ilyen koncertet.

Többen beszélgettek a hátsóbb sorokban, és ez elsősorban az idegennyelvű szöveg miatt volt. Ennek ellenére Damien Rice mégis megérintheti és meg is érinti a magyar közönséget. Főleg a nagyon kellemes dallamvilág, és a Cseh Tamás- és Viszockij-féle előképekhez hasonló megjelenés és műfaj miatt..

Damien Rice dallamvilága nyelv nélkül is hordozhat annyi érzelmet, hogy kíméletlenül beletaláljon a magyar közönség szívének közepébe. A koncert hatalmas élményt nyújtott rengeteg embernek. Nem szabad elfelejteni, hogy Damien Rice először koncertezett Magyarországon a Telekom VOLT Fesztiválon, és nagyon valószínű, hogy nem utoljára láthattuk az ír trubadúrt.