Volt olyan, hogy nem engedtek be a saját bulimba - Martin Garrix az Origónak

Martin Garrix
Martin Garrix
Vágólapra másolva!
Az utóbbi években egyre erősödő, nem csupán kölyökképű, hanem egyúttal kölyökkorú producerek tengerében az egyik legmagasabbra csapó hullám egyértelműen a holland Martin Garrix. A még mindig csak 20 éves srác a tekintélyes DJ-szaklap, a DJ Mag szerint a világ harmadik legjobb keverőmestere. Egyébként pedig az egyik legjobban kereső is. Mérhetetlen mennyiségű bulit tol egy évben. Nyugodtan nevezhetjük akár szeletelőcsászárnak is. Ma éppen a Balaton Sound nagyszínpadának közönsége hódol be neki. Martin Garrix e-mailben válaszolt az Origo kérdéseire.
Vágólapra másolva!

Ha te lennél a saját Wikipédia-oldalad szerkesztője, akkor mit írnál az első sorokba: kicsoda vagy micsoda Martin Garrix?

Hú, hát ez egy nehéz kérdés! Szerintem azt írnám, hogy igen ambiciózus fiatal producer és DJ Amstelveenből, aki jelenleg ideje nagy részében egyszerűen beutazza az egész világot.

Az Animals volt az első sláger, amellyel berobbantál a köztudatba. Szerinted miért működött az a szám?

Tudod, az úgy van, hogy sosem lehetsz biztos benne előre, hogy egy dal mitől válik sikeressé, és miért meg hogyan. Azt hiszem, hogy ez azért nagy részben a szerencsén is múlik. Valamiért nagyon sokan nagyon megszerették az Animals-t, és egyszerűen felrobbant.

Az igaz, hogy egyszer nem engedtek be a saját bulidra, mert még túl fiatal voltál?

Haha, igen, volt ilyen. Ibizán volt egy show, ahová elhívtak, de még nem voltam 18. Úgyhogy végül

kaptam egy állandó kíséretet, akik ki-be járkáltak velem, hogy a biztonságiakkal ne legyen gond, mert túl fiatal voltam még.

Egyébként Las Vegasban például még mindig ez a helyzet. Nem engednek be a klubokba a buli kezdetéig, aztán amikor lenyomom az utolsó számot, akkor megint szépen kikísérnek. Hülyén hangzik, de hát egyszerűen ez a helyzet.

Mit jelent az, hogy van egy saját kiadód? Üzletemberré váltál már ilyen fiatalon?

Nem, nincs szó erről, ugyanis nem azért hoztam létre a saját kiadómat, mert üzletet akarok belőle csinálni. Csak szerettem volna létrehozni egy olyan közös platformot, ahol mindenféle művészek – műfaji megkötések nélkül – egymásra találhatnak, inspirálódhatnak egymástól, vagy akár alkothatnak együtt. Anélkül, hogy bármilyen szerződésekkel vagy szabályokkal megkötnénk a kezüket.

Tudom rólad, hogy gyerekkorodban gitároztál. Nem hiányzik a valódi hangszeres zene, vagy akár csak az, hogy pengess a gitárodon?

Nem, méghozzá azért nem, mert továbbra is dolgozom hangszerekkel és különböző hangszeres művészekkel. Ráadásul azt se felejtsük el, hogy tulajdonképpen szinte bármit használhatunk hangszerként.

Martin Garrix

Hogyan tudod kezelni ezt az instant elektronikus zenei világot? Minden évnek megvan a maga sztárja, nem nagyon vannak már állócsillagok. Ráadásul ezek a kisebb-nagyobb sztárok is fénysebességgel váltják egymást.

Nem nagyon szoktam ezen gondolkodni. De tényleg! Csak csinálom a saját magam dolgait, és közben igyekszem fejlődni és felnőni az adott feladatokhoz, továbbá igyekszem felfedezni új lehetőségeket, hangzásokat. Persze, minden gyorsan mozog és változik már körülöttünk, de pont ezért marad izgalmas!

Mit gondolsz, mennyi ideig lehet a csúcson maradni?

Azt hiszem, hogy ez mindenki számára más. Imádom azt, amit csinálok, és nagyon bízom abban, hogy még hosszú ideig foglalkozhatok ezzel.

Nem szeretnél valami csendesebb dolgot is kipróbálni, mint az állandó fesztiválozás és a hatalmas partik?

Jaj, dehogynem! Bár nagyon szeretek óriási tömegek előtt játszani és egy nagy produkció részévé válni, de nagyon kedvelem a kisebb, intimebb bulikat is.

Tulajdonképpen te mi is vagy: DJ vagy zenész? Különbözik egyáltalán ez a két fogalom?

Azt hiszem, hogy producerként és DJ-ként te zenész is vagy egyben, hiszen zenét alkotsz. Nem gondolom, hogy ez azon múlik, hogy milyen módon, milyen eszközökkel hozol létre dalokat.

A hozzád hasonlóan szintén nagyon fiatal Avicii tavaly egyszerűen lerobbant, az orvosai kötelező pihenőt írtak neki elő. Te nem félsz ettől?

Egyáltalán nem. Ez valóban elég stresszes életvitel, de egy nagyszerű csapat vesz körül, akik egyúttal a barátaim és a családtagjaim is. Ők azért odafigyelnek arra, hogy ne legyen komoly bajom.

Miből merítesz a számaidhoz?

Ó, rengeteg minden hat rám, sok mindenből tudok inspirációt meríteni. Hallgatok például mindenféle zenét, ami általában mindig megihlet. Illetve nagy lendületet tud adni egy-egy közös munka más művészekkel vagy producerekkel.

Ki számodra a Nr. 1 DJ?

Rengeteg baromi jó DJ van manapság, de számomra mindig is Tiësto marad a legnagyobb. Az ő hatására került az elektronikus zene a legelső helyre az életemben.