Meghódította az Avignoni Fesztivált a magyar társulat

Ifjú Szívek Táncszínház
Vágólapra másolva!
A pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház egyedüliként jutott ki Magyarországról és Szlovákiából az Avignoni Fesztiválra, és már ötször adták elő a Finetuning-ot - nagy sikerrel.
Vágólapra másolva!

És a következő 18 este is végig színpadon lesznek: rendszeresen negyed 11-kor lépnek fel az avignoni Espace Alya színházban. A művészeti vezető, Hégli Dusan koncertkoreográfiáját, a Finetuning-ot adják elő, és eddig minden este álló vastapssal díjazta őket a közönség.

Ifjú Szívek Táncszínház Forrás: Ifjú Szívek Táncszínház

A Finetuning lényege a zene megjelenítése a táncban. A koncertkoreográfia egy új színpadi műfaj, amelyben a tánc, a mozdulat zenei formanyelvvel ötvözött képi megjelenítésében bontakozik ki. A színpadon a táncosok és egy klasszikus vonósnégyes érdekes szimbiózisa jelenik meg.

Hégli Dusan rendező azt mondta az első négy előadás után, hogy

Azt is mondta, hogy nagyon pozitív visszajelzéseket kapnak. A francia közönség minden eddigi előadáson ujjongott, és ez neki nagy megtiszteltetés.

Érzelmek hangolása

A Finetuning egyébként érzésekről beszél, melyeket mindenki jól ismer, és amelyekkel kapcsolatban időről időre mindenki lelkére ráfér egy finomhangolás, azaz finetuning. A darab tételei közül az első a zene és tánc, hang és mozdulat kapcsolatát mutatja, míg a második tétel tabuk nélkül nyúl többek közt a kirekesztés, képmutatás vagy a családon belüli erőszak témájához.

Ifjú Szívek Táncszínház Forrás: Ifjú Szívek Táncszínház

Az Avignoni Fesztivált évente

több mint félmillió színházlátogató, majdnem négyezer akkreditált színházigazgató, kritikus és szakember fordul meg és válogat előadásokat Európa és a világ legnagyobb presztízsű színházaiba.

Aki tehát számít a szakmában, az jelen van. Ebben bízik az Ifjú Szívek Táncszínház is. A jövőről és arról, hova juthatnak el a fesztivál segítségével, Rigó Konrád, a társulat kommunikációs és pénzügyi vezetője azt mondta,

Azt is mondta, hogy nem fél, hogy a társulat ne tudna megfelelni bármilyen kihívásnak.

Az Ifjú Szivek Táncszínház a kárpát-medencei magyar néptáncmozgalom, a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye. A társulat egyik fő érdeme, hogy

Közép-Európa tradicionális tánc-és zenekultúráját színházi táncelőadásain keresztül társadalmi értékként mutatja be és erősíti is.