Az őspunktól a Chemical Brothersig jutunk a Sziget nyitónapján

The Chemical Brothers at Orange Warsaw Festival 2015 The Chemical Brothers Polish rock band Hey Marcin Zabielowicz Crystal Fighters Warsaw Orange Festival SQUARE FORMAT
The Chemical Brothers during Orange Warsaw Festival, 12 June 2015, Sluzewiec Horse Racing Track, Warsaw, Poland (Photo by Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Nagyszínpad már szerdán is teljes gőzzel megy. Igaz, hogy ez még csak a mínusz egyedik nap, és a Sziget 21 helyszínéből még csak 13 lesz aktív, mégis a Nagyszínpadon ugyanúgy négy koncert lesz, mint a fesztivál bármelyik napján. Lesz ma punk, rock, rap-rave és gépzene is.
Vágólapra másolva!

Jól sikerült a bemelegítő szerdai nap programja, elsősorban a Dan Panaitescu Nagyszínpad koncertjei miatt, hiszen a többi helyszínen még épphogy csak elindul az élet szerdán. A Nagyszínpad szerdai együttesei igazi,

stílusokon átívelő utazásra viszik majd a fesztiválozókat

- a punktól az elektromos zenéig tud majd eljutni az, aki végigtombolja a programot. Délután négykor kezd a Marky Ramone's Blitzkrieg a Nagyszínpadon. Marky Ramone egyébként dobos volt a Ramonesban. A délutáni kezdés a punknak sem kedvez, de nem lehet kérdés, hogy Marky-ék nagy bulit csinálnak. Marky amellett, hogy dobos, sokszor szokott DJ-ként is fellépni.

Marky-ék után jön a Skunk Anansie 17:45-től. Könnyen lehet, hogy a szédületes koncerteket adó brit rock együttes

leviszi majd a közönség fejét.

Nem először lépnek fel a Szigeten, és mindig nagyon kemény bulikat nyomnak. Elsősorban dögös rockjuk és Deborah 'Skin' Dyer, az énekesnő kőkemény színpadi jelenléte az oka ennek. Törékeny teste és tiszta, nőies hangja semmit nem vesz el a keménységből, sőt, ezek teszik teljessé a jelenséget. A Szigeten főleg legfrissebb, januárban megjelent Anarchytecture lemezükről játszanak majd.

Szomorú névadás

Az idei Szigeten a Nagyszínpadnak hivatalosan Dan Panaitescu a neve. A névadó Panaitescu júliusban halt meg autóbalesetben. Ő volt a Sziget booking menedzsere az elmúlt húsz évben - a Szigetre és más hazai rendezvényekre szervezett külföldi sztárokat. A szakmában legendásnak tartották, olyan világsztárokat hozott el Magyarországra, akik csak néhány szervezővel állnak szóba. Az ő emléke előtt tisztelegnek a szervezők a névadással.

Ezek nem viccelnek

A Nagyszínpad szerdai programjának második fele már az elektronikus zenéről szól. A harmadik fellépő a dél-afrikai Die Antwoord lesz, akik biztosan feladják a leckét koncertezésből és furcsaságból. Először a 2010-es Balaton Soundon léptek fel Magyarországon, aztán négy év szünet után jöttek megint, akkor a Budapest Parkban koncerteztek.

Amiben utaznak, az nem mindennapi. Természetesen együttesként érkeznek a Szigetre, de amit ők csinálnak, az

sokkal több puszta zenélésnél.

Kezdjük azzal, hogy már a zenéjük is egy elég furcsa keverék: rave-rapnek szokták a legtöbbször nevezni. A zenei alapot DJ Hi-Tek adja, a két frontember, Yolandi Visser és Ninja pedig ezt lovagolja meg elképesztő színpadi megoldásokkal.

Yolandi és Ninja - egy egész visszafogott portré Forrás: STUDIO HARCOURT PARIS/Studio Harcourt Paris/Studio Harcourt Paris

A formáció a dél-afrikai zef nevű ellenkulturális vonalat képviseli stílusban. A zef lényege röviden: suttyón dögös, dögösen suttyó. Ezt egészíti még ki a Die Antwoord a nem teljesen hétköznapi szexualitással, ami szinte minden videoklipjükben ott vibrál. Kétségkívül ők a leghíresebbek a zef vonalból.

Ha még ezután sem lenne könnyű elképzelni őket, a következő három szó biztosan segít ebben: suttyóság, undorítás és felkavarás. Érdekes, hogy ez zenével kiegészülve valóban ütős produkcióvá tud válni a színpadon, de sokan hallgatják is őket szabadidejükben. A színpadi és videós megjelenésükre persze rápakolnak, de mégsem annyira, mint azt elsőre gondolná az ember. Ninja egy interjúban azt mondta, hogy az ő Ninja karaktere

olyan, mint Superman Clark Kentnek. Csakhogy Ninja soha nem veszi le a Superman jelmezt.

Ki lehet jelenteni, hogy ők nem viccelnek ezzel az egésszel, ezek tényleg ők. Több rossz tapasztalata is van az együttesnek a riporterekkel, mert folyamatosan arról faggatják őket, hogy a megjelenésük valóban szívből jön-e, vagy csak egy jövedelmező póz az egész. A választ ki-ki keresse meg magának a mínusz egyedik napi koncerten! Felkavarás biztos lesz szerda este, de érdekes, jó ritmusú zenében is lehet bízni.

Ziccer

A The Chemical Brothers öt éve lépett fel utoljára a Szigeten, és biztos, hogy maradandót alkotnak most is, a mínusz egyedik nap közönségének. Egy 4 Grammy-díjas zenekart felléptetni általában jó ötlet, az ilyen zenekarok ritkán okoznak kellemetlen meglepetéseket, ráadásul a The Chemical Brothers koncertjei látványvilágukáról is híresek.

LED-fal nélkül már nem is koncertezik a The Chemical Brothers Forrás: AFP/GU/Bertrand Guay

Kezdés

Az idei Sziget első koncertjeit szerdán 15 órakor kezdik. A magyar Ozone Mama a Petőfi Rádió – Telekom VOLT Fesztivál Színpadon játszik. Ez az a színpad, ahol egész héten magyar együttesek lépnek fel. Az Ozon Mamán kívül este itt játszik még a Passed, a Bin-Jip, a Budapest Bár, Magashegyi Underground, Szabó Balázs Bandája és a Spanish Wax is.

Délután háromkor, az Ozone Mamával egy időben kezd a német Sick Hyenas is az Európa Színpadon. Ezen a színpadon évről évre olyan feltörekvő külföldi zenekarok lépnek fel, amelyek hazájukban egyre népszerűbbek. Olyan izgalmas formációk játszanak itt, akik

zeneileg érdekesek, különlegesek és éveken belül meghatározó szereplői lehetnek az európai fesztiváloknak.

A 15 órakor kezdődő koncertek előtt is lesznek már programok szerdán. Például a Colosseumban már déltől beindul a buli. Ez egy raklapokból összeállított bulihely, ahol több ezren is elférnek. Itt egész héten magyar és külföldi DJ-k pörgetik majd az elektronikus zenéket déltől hajnalig.

Raklaptorony a Colosseumban Forrás: Sziget.hu

Az Afro-latin-raggae falu valaimvel hamarabb, már 11-kor nyit, és ez így lesz egész héten. Ez egy teljesen interaktív helyszín, ahol egész héten tánc- és dobtanítás, valamint rengetegféle kézműves program és bemutató is lesz. Emellett persze esténként már a koncertek uralják a falu színpadát. A SzigetMozi is beindul szerdán, az első film az Isteni műszak lesz délután egy órától.