Kifütyülték a Tell Vilmos pucér megerőszakolás-jelenetét

2015.06.30. 15:28

Nemtetszésének adott hangot a londoni Covent Garden Királyi Operaház közönsége a Tell Vilmos című Rossini-opera új feldolgozásának hétfő esti premierjén egy meztelen jelenet miatt. A közönség hosszan és hangosan fújolt és fütyült a jelenet alatt és a darab végén.

Az eset után az operaház igazgatója, Kasper Holten közleményt adott ki, amelyben sajnálatát fejezte ki az esetleges kellemetlenségekért.

A Damiano Michieletto olasz rendező által színpadra állított jelenetben a Svájcot megszálló osztrák hadsereg néhány tisztje durván bántalmaz egy nőt egy banketten: pezsgőt erőszakolnak le a torkán, fegyverrel ijesztgetik, majd levetkőztetik és arra kényszerítik, hogy felfeküdjön egy asztalra.

Hosszan fütyült a nézőtérForrás: Public Domain

Direkt kellemetlen

"A produkció egyik jelenete a háborúban a nők ellen elkövetett erőszak brutalitására irányítja rá a figyelmet, a szexuális erőszak a háború egyik tragikus ténye" - mondta Holten, hozzátéve, hogy az alkotók kifejezett szándéka volt, hogy ez a jelenet kellemetlen legyen, ahogy Rossini szerzeménye tele van elszomorító és erőszakos pillanatokkal.

Sajnáljuk, ha vannak, akikben ez ellenérzést kelt - fogalmazott az igazgató.

Az operaház sajnálja a történteketForrás: Wikimedia Commons

Michieletto elmondta, hogy nem áll szándékában bármit is megváltoztatni. "Ha nem érezzük a brutalitást, a szenvedést, amellyel ezeknek az embereknek szembe kellett nézniük, ha el akarjuk rejteni, akkor az egész erőtlenné válik" - mondta a rendező.

A darab egyébként meglehetősen rossz kritikát kapott a brit sajtóban.

Az alábbi, Királyi Operaház  videóján azt láthatjuk, ahogy a darab Antonio Poppano a Tell Vilmos nyitányát vezényli - egy GoPróval a mellkásán. Ebből a nézőpontból még biztosan nem láttuk a zenekart játszani!

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK