Hiába a Merkel körüli riadalom, az operafesztivál megy tovább

2015.07.26. 15:25

Egy év kihagyás után ismét a törzsvendégnek számító német kancellár jelenlétében kezdődött el szombaton a bajorországi Bayreuthban a Richard Wagner műveit bemutató operafesztivál. Kisebb riadalmat okozott, hogy Angela Merkel lecsúszott a székről a Trisztán és Izolda egyik szünetében, de szóvivője szerint csak egy törött szék okozta a bajt.

Angela Merkel és férje, Joachim SauerForrás: AFP

Angela Merkel tavaly hivatali elfogaltságai miatt nem tudott megjelenni a fesztivál megnyitó előadásán, idén viszont hatalmas tapssal kísérve - a szokásos ruhájában - eljött férjével, az ugyancsak Wagner-rajongó Joachim Sauerral a 104. Bayreuthi Ünnepi Játékok helyszínéül szolgáló Festspielhausba.

A 2013-as Wagner-bicentenárium nagyszabású premierjei után tavaly nem mutattak be új rendezést, idén viszont ismét új produkcióval kezdődött a fesztivál. A Trisztán és Izolda című háromfelvonásos Wagner-operát az ünnepi játékok egyik igazgatója, Katharina Wagner rendezte, és az alig néhány hete zenei igazgatóvá kinevezett Christian Thielemann vezényelte. Katharina Wagnernek ez volt a második bayreuthi rendezése, elsőként dédapja Nürnbergi mesterdalnokok című munkáját vitte színre, 2007-ben.

Az előadást természetesen Angela Merkel is megnézte. A kancellár viszont a német Bild értesülései szerint rosszul lett, rövid időre elájult az opera egyik szünetében, és a földre csúszott.A szóvivője azonban cáfolta a hírt, és azt mondta, hogy egy törött szék okozta a bajt.

Merkel aláírást osztForrás: AFP/Christof Stache

Az augusztus 28-ig tartó ünnepi játékok másik fő attrakciójának Wagner négy operából álló ciklusát, A Nibelung gyűrűjét szánják,amelyet a patinás fesztivál történetében harmadszor tűztek műsorra, ezúttal a berlini Volksbühne vezetőjeként és merész rendezőként ismert Frank Castorf rendezésében. A Ring-ciklust a Berlini Filharmonikusok leendő vezető karmestere, Kirill Petrenko vezényli.

A programnak ismét része a Lohengrin, amellyel Alain Altinoglu karmester első bayreuthi vezénylését ünnepelheti. Hans Neuenfels rendezése hosszú ideje igazi közönségkedvenc. A bolygó hollandit pedig Jan Philipp Gloger rendezésében, Axel Kober vezényletével adják elő.

Angela Merkel német kancellár itt még kicsit feszültebben Francois Hollande francia államfővel vitázikForrás: REUTERS/LAURENT DUBRULE

A fesztivál nyitányára elkészült a bayreuthi Wagner-múzeum rekonstrukciója és bővítése. Az úgynevezett Wahnfried-házban Wagner életét és művészetét mutatják be. A mellette álló, Richard és Cosima Wagner harmadik gyerekéről Siegfried Wagner-háznak elnevezett épületet először nyitják meg a nyilvánosság előtt. Az épületben berendezett állandó kiállítás témája Bayreuth és a náci diktatúra szoros viszonya, és a Wagner család kapcsolata Adolf Hitlerrel. Egy új épületet is emeltek, amelynek tárlata a Bayreuthi Ünnepi Játékok történetét eleveníti fel, többek között régi díszletek és jelmezek kiállításával.

A Richard Wagner művei előtt tisztelgő fesztivál nagy változások elé néz, az idei ünnepi játékok végén távozik az egyik igazgató, Eva Wagner-Pasquier. Féltestvére, Katharina Wagner egyedül viszi tovább a munkát az új zenei igazgató Thielemann-nal az oldalán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK