Nikolaus Harnoncourt nem vezényel többé

harnoncourt
Rome, 22/11/2003 Basilica di San Paolo Fuori le Mura Le chef d'orchestre Nikolaus Harnoncourt Photo Musacchio & Flavio Ianniello ©Farabola/Leemage *** Local Caption ***
Vágólapra másolva!
„Fizikai állapotom arra kényszerít, hogy lemondjak további terveimről.” Ezekkel a szavakkal adta hírül visszavonulását Nikolaus Harnoncourt világhírű osztrák karmester egy rövid, kézzel írt levélben, amellyel elbúcsúzott szombat este - egy nappal 86. születésnapja előtt - a bécsi Musikverein közönségétől.
Vágólapra másolva!

Harnoncourt vezényelte volna szombat és vasárnap este zenekara, a Concentus Musicus Bach-koncertjét a Musikvereinban.

Fizikai állapotom arra kényszerít, hogy lemondjak további terveimről Forrás: Bibiana Nwobilo © Werner Kmetitsch

A levélben, amelyet fakszimileként a hétvégi koncertek programfüzetéhez csatoltak, Harnoncourt meleg szavakkal búcsúzik a pódiumtól és a közönségtől. "Szokatlanul mély kapcsolat épült ki a pódiumon lévők és Önök között - egy boldog felfedező közösség voltunk. Sok minden meg fog maradni. Az ez évi ciklus még az én szándékaim szerint zajlik, legyenek hűek hozzá" - írta a karmester a köréje szerveződött Styriarte fesztivál által közzétett levelében.

"Még nem lehet előre látni a világhírű karmester visszavonulásának következményeit a következő hónapokra már meghirdetett programokra, a következő napokban és hetekben fogjuk ismertetni az érintettekkel. A Musikverein konzertjeit, csakúgy mint a 2016-ra tervezett Beethoven-ciklust megrendezik, az esetleges módosításokról a következő napokban tájékoztatják a közönséget - olvasható a Styriarte közleményében.

Őt tartják az autentikus barokk és a klasszikus előadásmód úttörőjének Forrás: ©Farabola/Leemage

A világhírű karmester 1929. december 6-án született Berlinben, kiterjedt arisztokrata kapcsolatokkal bíró családban, Johann Nicolaus de la Fontaine d'Harnoncourt-Unverzagt néven.

Grazban nevelkedett, majd a bécsi Zeneakadémián csellótanulmányokat folytatott. 1952-ben szerződött a Bécsi Szimfonikusokhoz. 1953-ban alapította meg világhírű együttesét, a Concentus Musicus Wient.

Harnoncourt búcsúlevele Forrás: harnoncourt.info

Karmesteri pályafutását a milánói Scalában kezdte 1970-ben, azóta a világ szinte valamennyi koncerttermében és operaházában vezényelt. Őt tartják az autentikus barokk és a klasszikus előadásmód úttörőjének.

Korábbi írásaink Nikolaus Harnoncourtról.