A magyar hegedűvirtuózt dicsérik Angliában

Baráti Kristóf év fiatal művésze
Vágólapra másolva!
Nagyszerű kritika jelent meg Baráti Kristóf legújabb lemezéről a Gramophone hasábjain.
Vágólapra másolva!

A világ vezető komolyzenei lapjának kritikusa a Hungarotonnál most megjelent The Soul of Lady Harmsworth korongról lelkendezik: „Már a cím is milyen király, Lady Harmsworth lelke”. A Lady egy 1703-ban készült Stradivari-hegedű, amin 12 éve játszik Baráti Kristóf a Chicagói Stradivari Társaság jóvoltából.

A hangszer ránézésre is gyönyörű, a hangjáról nem is beszélve, amit egy műértő így aposztrofált: „derűs, átütő hangja épp olyan fenséges, mint amilyen fényesre lakkozott külseje”.

Baráti Kristófot dicsérik Angliában Forrás: Baráti Kristóf

A 4 millió dollárra biztosított Stradivariról Baráti egy korábbi interjúban ezt mesélte az Origónak:

„Az évek során több hangszert is kipróbáltam, mire erre a kincsre ráakadtam a Chicagói Stradivari Alapítvány jóvoltából. Az alapítvány szponzorokat, mecénásokat keres hangszervásárlásra. A hangszer ugyanis jobb befektetés, mint az arany, nagy kultúrája van az Egyesült Államokban. Ennek a Stradivarinak a tulajdonosa egy gazdag amerikai, aki amatőrként hegedülgetett, de nagyon jól tudta, hogy egy ilyen kaliberű hangszer többet érdemel. Ráadásul a megfelelő kezekben még nagyobb a presztízsértéke”.

A cikk szerzője szerint Baráti (akinek játéka egyébként a Vengerovéra emlékezteti), intenzív hangokat csal elő hangszeréből féktelen akrobatikával, és amikor felemelkedik a sztratoszférába, a hideg futkos a hátunkon a gyönyörűségtől.

Az Ernst-, Sarasate-, Paganini-, Csajkovszkij-darabok megszólaltatásából a zongorista, Farkas Gábor is kiveszi a részét. Róla is lelkesen ír a kritikus: „Ő sem egy penészvirág". Dicséri precíz-ropogós ritmusait.