Magyar volt a Ben Hur Oscar-díjas zeneszerzője

2016.04.18. 12:11

Több mint száz filmzenét komponált, háromért Oscar-díjat is kapott. Szimfóniáit, hegedű-, zongora- és gordonkaversenyeit, kamaraműveit, zongoradarabjait és kórusműveit a legnevesebb előadók, világhírű hangszeres szólisták adták elő. 109 éve született ezen a napon Rózsa Miklós.

Rózsa Miklós háromszoros Oscar-díjas zeneszerző 1907. április 18-án született Budapesten. Apja nagylóci birtokán szívta magába a palóc kultúrát, különösen a zenét, amely meghatározó élmény lett egész életére.

Rózsa Miklós Hollywoodban élő karmester, zeneszerző saját műveit vezényli a Margitszigeti Szabadtéri SzínpadonForrás: MTI/Keleti Éva

Ötéves korától hegedült, később zongorázni is tanult, hétévesen lépett fel először nyilvánosan. A lipcsei konzervatóriumban zeneszerzést tanult, 1929-ben diplomázott.

1931-ben Párizsba ment, a következő évben Budapesten Dohnányi vezényletével bemutatták - Richard Strauss által is elismerően fogadott - Szerenádját.

1935-ben kezdődött filmzeneszerzői karrierje. Összesen több mint száz filmzenét komponált, így az ő zenéje szól A bagdadi tolvaj, A dzsungel könyve, a Bűvölet (1. Oscar-díj), a Kettős élet (2. Oscar-díj), a Ben Hur (3. Oscar-díj), a Cid, az Ivanhoe, a Julius Caesar és a Quo vadis című filmekben is. 

Rózsa MiklósForrás: Origo

Szülőhazájához és a magyar kultúrához élete végéig kötődött, hosszú távollét után, 1974-ben látogatott haza, a műveiből összeállított hangverseny alkalmából. Hollywoodi villája falán szinte kizárólag magyar festmények függtek, és mindig szívesen segített honfitársainak. Rózsa Miklós 1995. július 27-én halt meg Los Angelesben.

A Los Angeles-i Hungaria Nostra Alapítvány és a Magyar Hollywood Projekt határozott szándéka az, hogy Rózsa Miklós tiszteletére emléktáblát helyezzen el a zeneszerző családjának nagylóci (Nógrád megye) kúriáján, és ugyanott egy rózsakertet avasson fel.

Születésének 110. évfordulója alkalmából, 2017. április 18-án szándékuk szerint budapesti emléktáblát avatnak. Meggyőződésük, hogy Rózsa Miklós emlékének ápolása és megőrzése a magyar kultúra kiemelkedő sikereire emlékezve széles körű magyar érdek.

A 110. évfordulós megemlékezést emlékkoncert, emlékest is kíséri majd Szécsényben. A 2016 őszén lebonyolításra kerülő Magyar Hollywood Túra 2016 egyik állomása is lesz Nagylóc, ezzel is ösztönözve a háromszoros Oscar-díjas nagy magyar zeneszerző emlékének ébren tartását.

A Magyar Hollywood Projekt és a Los Angeles-i Hungaria Nostra Alapítvány tisztelettel adózik Rózsa Miklós világhírű zeneszerző emlékének születésnapja alkalmából.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK