Tízéves a kontinens legnagyobb koncerttermi orgonája

müpa orgona
Vágólapra másolva!
A Müpa hangszeróriásának számtalan arcát megismerheti a közönség az Orgona10 fesztiválon május 21-22-én. A családi programokat és orgonaépítő műhelyt is felvonultató hétvégi eseménysorozat Mácsai Pál és Fassang László Orgona-sztorik sorozatának új előadásával nyílik, a fináléról pedig a párizsi Notre-Dame világhírű orgonistái gondoskodnak. A bérletvásárlók a hangszer legkisebb sípját kapják ajándékba.
Vágólapra másolva!

A kontinentális Európa legnagyobb koncerttermi hangszere, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 6712 síppal, 92 regiszterrel és 5 manuállal felszerelt orgonája 2016 májusában lesz tízéves. A Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra és a stuttgarti Orgelbau Mühleisen együttműködésében, német és francia romantika korabeli hangszertervezési hagyományok figyelembe vételével megépített hangszert 2006 májusában avatták fel.

Fassang László orgonaművész műsorában felelevenedik az orgona története Forrás: Origo

Az orgona műfaj évről évre egyre több szeletét hódította meg a jelenleg tíz műfajt számláló Müpa-repertoárnak, és manapság már az intézmény programjainak és bérleteinek állandó eseményeit képezik a szólóestek, mesterkurzusok, valamint az izgalmas Orgonapárbaj és a népszerű Orgona-sztorik sorozat.

A fesztivál a 2009-ben indult Orgona-sztorik sorozat hatodik részével nyílik meg május 21-én este. Mácsai Pál színművész és Fassang László orgonaművész műsorában felelevenedik az orgona története az aquincumi víziorgonától napjainkig, külön fejezetet szentelve a Müpa szinte végtelen számú hangszínt megszólaltatni képes csodahangszerének, miközben az orgonairodalom legjavából hangzanak el tételek, sok-sok érdekes információval megtoldva.

Forrás: Origo

A kalandokra fogékony zenebarátoknak kedvez a fesztivál egyik legkülönlegesebbnek ígérkező koncertje, a már számos európai fesztiválon nagy sikert aratott Frank Zappa-projekt, amelyben három francia muzsikus az 1993-ban elhunyt legendás amerikai rockzenész műveit adja elő nem szokványos hangszer-összeállításban. Yves Rechsteiner orgonista és Henri-Charles Caget ütőhangszeres művész a lyoni Conservatoire professzorai, azaz a klasszikus zene felől, míg a Jimi Hendrixen és King Crimsonon nevelkedett Fred Maurin gitáros elsősorban a jazz és a fúziós zene területéről érkezett Zappa zenei világának meghódítására.

Frank Zappa projekt Forrás: Thomsy/Thomas Guillin

Május 22-én 10 és 19 óra között ingyenes programok, gyerekeknek szóló OrgonaExpedíció, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra orgonaépítő műhelye és interaktív családi előadás (A királynő álma) várja a gyerekeket és felnőtteket. Kiállítás nyílik az orgona első tíz évéről, és összeállítás látható a Müpa legemlékezetesebb orgonahangversenyeinek felvételeiből. Akik pedig a délutáni és esti koncerteket is meghallgatják, komplex orgonaélmény részeseivé válhatnak: három különböző műsor ad átfogó ízelítőt a hangszer rendkívüli képességeiből, Bach-négykezesektől kiindulva a protestáns egyházzene gyöngyszemein át az orgona méltán híres „zenekarszimulátori” tudásáig.

Forrás: Rangefinder Kft/Colorlab

Ezek közül az első, Elekes Zsuzsa és Pétery Dóra koncertje Bach grandiózus életművéből nyújt izgalmas keresztmetszetet, és előadásuk alatt megfigyelhetjük azt is, milyen különbségeket rejt a sípokhoz mechanikus módon illesztett (ezért a billentésre érzékenyebben reagáló), illetve az elektronikus módon kapcsolt játszóasztalok igénybe vétele. Az őket követő műsorban a 20. századi protestáns egyházi zene legjelentősebb magyar alakja, Gárdonyi Zoltán műveiből szólal meg reprezentatív válogatás a komponista orgonaművész fia és unokája tolmácsolásában, a Gárdonyi-életművet legavatottabban ismerő Cantabile Regensburg Énekegyüttes közreműködésével.

A sorban harmadik, kora esti koncert egyik szenzációja a Junior Prima díjas orgonaművész, Szabó Balázs átirata Bartók ördögi nehézségű művéből, A csodálatos mandarin zenekari szvitből. A fiatal szólista a kortárs orgonaművészet jelentős alakjaként tisztelt Szathmáry Zsigmonddal lép fel, aki Kodály Marosszéki táncainak saját változatát adja elő. Ezt követően csendül fel – Magyarországon első alkalommal – Szathmáry Mors et vita című műve, majd a két orgonista együtt játssza Liszt Les Préludes című szimfonikus költeményének erre az alkalomra elkészített közös átiratát.

Notre-Dame - Olivier Latry Forrás: Origo

A fesztivál május 22-én este 20 órakor kezdődő fináléja is különleges élményt ígér: az orgonamuzsika fellegvárának számító párizsi Notre-Dame két címzetes orgonistája egyazon hangversenyen játszik, sőt együtt hódol az orgonamuzsika különleges képzettséget és készségeket igénylő improvizációs gyakorlatának. A Matthias Beckert vezette Cantabile Regensburg Énekegyüttes a záróhangversenyen is fellép.

Az Orgona10 fesztivál bérletvásárlói az orgona legkisebb sípjának autentikus példányát, egy orgonaötvözetből készített, dísztokba helyezett eredeti darabot kapnak ajándékba. (Az ajánlat bérlet vásárlása esetén, a készlet erejéig érvényes.)