Szavazni lehet a Müpa-előadások kritikusaira

müpa orgona
Vágólapra másolva!
Szerdától egészen június 15-ig lehet szavazni a Hans Sachs-díj jelöltjeire. A jelölteket a Müpa elmúlt évének előadásairól született kritikák szerzőiből állítja össze a zsűri. Idén is több száz kritikából választották ki a hét legjobbat, rájuk lehet szavazni. 
Vágólapra másolva!

A háromtagú zsűri tagjai Csengery Kristóf költő, zenekritikus, szerkesztő, Fábri Péter író, Keresztury Tibor író, a Litera.hu főszerkesztője. A zsűri azt nézte, mennyire alapos és informatív az írás az előadott műveket és az előadókat illetően egyaránt. Továbbá nézték azt is, hogy a kritikus a személyes benyomásai mellett érvényesültek-e a zenei szakmai szempontok is.

Ezek alapján a 2016-os Hans Sachs-díj jelöltjei: Bozó Péter, Kondor Kata, Malina János, Molnár Szabolcs, Rákai Zsuzsanna, Szitha Tünde és Turi Gábor. A zsűri a több száz kritika közül kiválasztotta a neki legjobban tetsző hetet, ezek után már a közönség dönthet a díj sorsáról. A Müpa honlapján regisztráció után bárki szavazhat a kritikusokra és kritikáikra.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, benne a Müpa orgonája Forrás: Rangefinder Kft/Colorlab

A Müpa 2013-ban, Richard Wagner születésének bicentenáriuma alkalmából indította el a zenekritikusok munkáját elismerő kezdeményezést. A Hans Sachs-díjat azóta minden évben olyan kritikus kapja, akinek munkáját a szakmai zsűri előválogatása után a közönség a legjobbnak találja.

A díj A nürnbergi mesterdalnokok című opera főszereplőjéről kapta a nevét: Hans Sachs, az eredetileg cipészmesterként dolgozó drámaíró és dalszerző valóságos történelmi személyiség volt. A 16. században élt és alkotott, több ezernyi dalt írt. Wagner operájában Hans Sachs a műalkotások megítélésének szabályait feszegeti, és rávílágít arra, hogy kririkusi tevékenységnek milyen fontos szerepe van a kultúrában.