Bartókról és a nőről szól a július Szombathelyen

2016.06.30. 17:11

A hagyományoknak megfelelően nemcsak koncertekkel, hanem mesterkurzusokkal, társművészeti- és gyerekprogramokkal is várja az érdeklődőket a szombathelyi Bartók Fesztivál.

Az ország egyik legnagyobb presztízsű zenei fesztiválját már 32. alkalommal rendezik meg az idén. A mostani Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál különlegességét a szervezők szerint az adja, hogy 2016 januárjától kezdve a zeneszerzőhöz köthető szerzői jogok felszabadultak, még nagyobb teret adva ezzel a Bartók művivel való kísérletezéseknek.

Hatvan éve mutatták be először Bartók Két arckép című darabját, ezért idén a fesztivál központi témájának a nőt választották a szervezők. Hat kortárs magyar képzőművészt kértek fel, hogy alkotásokat készítsenek a nő ihletésében, és az elkészült művekből a fesztiválhoz kapcsolódóan kiállítás is nyílik.

A mesterkurzusok sem maradhatnak el: a Filharmónia Magyarország felhívására a különféle szemináriumokra 18 országból érkeznek jelentkezők.

A fesztivál kiemelkedő eseménye lesz a nyitókoncert július 9-én a Savaria Szimfonikus Zenekarral, amelyen Kocsis Zoltán vezényel. A zárókoncertet szintén a Savaria Szimfonikus Zenekar adja 16-án, de az egyedülálló hangversenyen az együttest a karmester mesterkurzus résztvevői vezénylik majd.