Stradivari-csellót kapott Várdai István

2016.12.12. 15:21

Bemutatták hétfőn a Müpában azt a Stradivari-csellót, amelyet egy német mecénás vásárolt Várdai István csellista számára tartós, meghatározatlan idejű használatra.

A legendás csellót Ex du Pré-Harrell Stradivarius néven tartják számon, utalva korábbi tulajdonosaira: a tragikusan fiatalon, sclerosis multiplexben meghalt Jacqueline du Pré angol csellistára és Lynn Harrell amerikai művészre.

Várdai István csellóművész az 1673-ban készült Stradivari-csellón játszik a Művészetek Palotájában.Forrás: MTI/Kovács Tamás

Minden idők leghíresebb hangszerkészítője, Antonio Stradivari életében körülbelül 1100 hangszert készített, közülük 750 maradt fenn: ebből mindössze 65 cselló. Egy-egy Stradivari-cselló ára dollármilliókban, forintmilliárdokban mérhető. Az 1673-ban készült hangszer volt az első cselló, amelyet Stradivari a tanulóévek után saját műhelyében, önállóan készített el.

"Nagy öröm, hogy a fantasztikus hangszer sok évtized után visszatért Európába. Az pedig az egész magyar zenei élet számára nagy megtiszteltetés, hogy ezentúl magyar művész játszhat rajta, hiszen Starker János óta nem volt magyar csellistának Stradivari-hangszere" - mondta Várdai István a hétfői sajtótájékoztatón.

Várdai Istvánnak egy német mecénás adta a hangszert tartós használatra.Forrás: MTI/Kovács Tamás

Körner Tamás, a művész impresszáriója szerint a mesterhangszereket vásárló mecénásoknak komoly érdekük fűződik ahhoz, hogy hangszerükön a legkiválóbb muzsikusok játsszanak. Az, hogy a német mecénás erre Várdait tartotta a legérdemesebbnek, újabb bizonyítéka a magyar csellista klasszisának.

A csellón korábban Jacqueline du Pré és Lynn Harrell világhírű csellóművészek játszottak.Forrás: MTI/Kovács Tamás

A hangszert az adományozó mecénás néhány hete vásárolta meg amerikai tulajdonosától Várdai István számára, aki eddig egy 1720-ban készült Montagnana-mestercsellón játszott, amelyet a jövőben is megtarthat.