Szovjet kém volt a magyar operettsztár

2017.02.21. 10:40

Rökk Marika a náci Németország kedvenc színésznője volt, de az 1940-es évektől kezdve titokban a szovjeteknek dolgozott.

Rökk Marika a Gasparone című filmbenForrás: kino-teatr.ru

Rökk Marika 1913-ban, Kairóban született magyar szülőktől, a gyerekkorát pedig Budapesten töltötte. Karrierje az operettben indult, később pedig majdnem negyven filmben szerepelt. 2004-ben, 90 éves korában halt meg.

A Guardian titkosítás alól feloldott dokumentumok alapján azt írja, hogy Rökk Marika, akit a második világháború után két évre eltiltottak a színészkedéstől a nácikkal való szoros kapcsolata miatt, valójában a KGB ügynöke volt. Menedzsere, Heinz Hoffmeister szervezte be, aki szintén a szovjet titkosszolgálatnak dolgozott. Valószínűleg férje, Georg Jacoby filmrendező is kémkedett.

Rökk Marika operettcsillagból lett filmsztárForrás: Bundesarchiv/O.Ang.

Rökk Marika a Kronának nevezett ügynökhálózat tagja volt, amely olyan fontos katonai műveleti tervekről szállított információkat, mint a Barbarossa hadművelet vagy a kurszki csata. A hálózatba 35 ügynök, köztük bankárok, katonatisztek és színészek is tartoztak. A Krona vezetője a legendás szovjet ügynök, Jan Csernyak, az "árnyék nélküli ember" volt.

Az egyelőre nem világos, hogy pontosan mi volt Rökk Marika feladata, illetve hogy milyen információkat szivárogtatott ki a szovjeteknek.

A színésznő kémtevékenységét a nyugatnémet Gehlen leplezte le, amelyből Németország mai titkosszolgálata, a BND kialakult. Először 1951-ben jelent meg a nyilvántartásban egy feljegyzés Rökk Marikáról. A Bild most egy olyan dokumentumot hozott nyilvánosságra, amelyet ötven évre titkosítottak, és amelyből egyértelműen kiderülnek a színésznő szovjet kapcsolatai.

Rökk Marika (balról), Eisemann Mihály zeneszerzővel, illetve Déry Sári, Kiss Manyi és Gombaszögi Ella színésznőkkelForrás: Fortepan.hu

Rökk Marikából a nácik akkora sztárt akartak faragni a Harmadik Birodalom számára, mint a hollywoodi Ginger Rogers vagy Rita Hayworth. Hitler kedvenc színésznőjének tartották, és állítólag a náci Németország propagandaminiszterével, Joseph Goebbelsszel viszonya is volt.

Rökk Marika 1951-ben jelentette be, hogy 16 év után visszavonul a színészettől. Akkor olyan hírek jelentek meg róla, hogy butikhálózatot akar nyitni. A német titkosszolgálat szerint ez csak arra szolgált, hogy továbbra is kémkedhessen a szovjeteknek.

Azt nem lehet tudni, hogy Rökk Marika tudta-e, hogy kémkedéssel gyanúsítják, ahogy azt sem, hogy megpróbálták-e valaha megakadályozni ebben.