Amíg ön megnéz egy filmet, ez a nyugdíjas nő négy regényt elolvas

Harper Lee amerikai regényíró
(FILES) This November 5, 2007 photo shows US President George W. Bush(Not seen) presenting the 2007 Presidential Medal of Freedom to Pulitzer Prize-winning author Harper Lee in the East Room of the White House in Washington, DC. Publisher Harper announced on February 3, 2015, "Go Set a Watchman," a novel completed in the 1950s and set aside, will be released July 14, 2015. "Go Set a Watchman" is actually a sequel to "To Kill a Mockingbird," even though it was finished earlier. The 304-page book will be Lee's second, and the first new work in more than 50 years. AFP PHOTO/Mandel NGAN / FILES
Vágólapra másolva!
Harper Lee második könyvének, a Ne bántsátok a feketerigót! folytatásának hat évtized kellett, hogy megjelenhessen, a nyugdíjas tanárnak, Anne Jones-nak viszont csak huszonöt perc volt elolvasni.
Vágólapra másolva!

A 63 éves Jones hatszoros gyorsolvasási világbajnok, és gyerekkora óta könyvrajongó. Gyorsolvasási technikáját húsz éve fejleszti, mostanra eljutott odáig, hogy percenként tíz oldalt bekebelez nagyjából bármilyen könyvből. De a Harper Lee-regény esetében egyébként még ennél is gyorsabb volt: átlagosan tizenegy oldalt haladt percenként, így

a majdnem háromszáz oldalas könyvet huszonöt és fél perc alatt kivégezte.

"Mindig is nagy rajongója voltam a Ne bántsátok a feketigót!-nak, közel tökéletes könyv, meghatározó élmény volt elolvasni évekkel ezelőtt" - mondta Jones a Telegraphnak. "A folytatás sok kérdést megválaszol és meglepetésekkel is szolgál,

nem nélkülözi a humort, úgyhogy én elégedett vagyok vele."

Jones az olvasás minden pillanatát maximálisan élvezte, és örömmel újra is olvasná a regény. Másodszor valószínűleg már huszonöt perc sem kéne neki.

A szóban forgó könyv Forrás: amazon.com

A brit nő a gyorsolvasás képességét negyven évesen sajátította el. Nem sorról sorra olvas, inkább magát az oldalt és a bekezdéseket tapogatja le a tekintetével, amit egy ceruzával irányít. Jones szerint a gyorsolvasást bárki képes megtanulni, ha elég kitartó: a legnehezebb az benne, hogy el kell felejteni nagyjából mindent, amit korábban az olvasásról tanultunk.

Még mielőtt legyintenénk, hogy a rohanás biztos felületességgel és pontatlansággal párosul, Jones kijelenti: pont ugyanannyi részletre emlékszik, mint azok, akik hagyományosan és lassan olvasnak.

Ez az év irodalmi szenzációja

A 89 éves Pulitzer-díjas írónő, Harper Lee nemrég az egész világot meglepte bejelentésével, amely szerint beleegyezett a Go Set a Watchman című írásának kiadásába. A regényt még az ötvenes években fejezte be a világtól elvonultan élő írónő.

Harper Lee, a Ne bántsátok a feketerigót! szerzője Forrás: AFP/Mandel Ngan

A mű alapjában véve a Ne bántsátok a feketerigót! folytatása, de valójában ez készült el hamarabb. Az új regény húsz évvel később játszódik, az ötvenes évek közepének Alabamájában.

A Go Set a Watchman lesz az első Harper Lee-könyv azóta, hogy 1960-ban kiadták az azóta klasszikussá vált Ne bántsátok a feketerigót!, amelyből az elmúlt több mint 50 évben mintegy 40 millió példány fogyott.