Amíg ön megnéz egy filmet, ez a nyugdíjas nő négy regényt elolvas

2015.08.05. 13:54

Harper Lee második könyvének, a Ne bántsátok a feketerigót! folytatásának hat évtized kellett, hogy megjelenhessen, a nyugdíjas tanárnak, Anne Jones-nak viszont csak huszonöt perc volt elolvasni.

A 63 éves Jones hatszoros gyorsolvasási világbajnok, és gyerekkora óta könyvrajongó. Gyorsolvasási technikáját húsz éve fejleszti, mostanra eljutott odáig, hogy percenként tíz oldalt bekebelez nagyjából bármilyen könyvből. De a Harper Lee-regény esetében egyébként még ennél is gyorsabb volt: átlagosan tizenegy oldalt haladt percenként, így

a majdnem háromszáz oldalas könyvet huszonöt és fél perc alatt kivégezte.

"Mindig is nagy rajongója voltam a Ne bántsátok a feketigót!-nak, közel tökéletes könyv, meghatározó élmény volt elolvasni évekkel ezelőtt" - mondta Jones a Telegraphnak. "A folytatás sok kérdést megválaszol és meglepetésekkel is szolgál, nem nélkülözi a humort, úgyhogy én elégedett vagyok vele." Jones az olvasás minden pillanatát maximálisan élvezte, és örömmel újra is olvasná a regény. Másodszor valószínűleg már huszonöt perc sem kéne neki.

A szóban forgó könyvForrás: amazon.com

A brit nő a gyorsolvasás képességét negyven évesen sajátította el. Nem sorról sorra olvas, inkább magát az oldalt és a bekezdéseket tapogatja le a tekintetével, amit egy ceruzával irányít. Jones szerint a gyorsolvasást bárki képes megtanulni, ha elég kitartó: a legnehezebb az benne, hogy el kell felejteni nagyjából mindent, amit korábban az olvasásról tanultunk.

Még mielőtt legyintenénk, hogy a rohanás biztos felületességgel és pontatlansággal párosul, Jones kijelenti: pont ugyanannyi részletre emlékszik, mint azok, akik hagyományosan és lassan olvasnak.

Ez az év irodalmi szenzációja

A 89 éves Pulitzer-díjas írónő, Harper Lee nemrég az egész világot meglepte bejelentésével, amely szerint beleegyezett a Go Set a Watchman című írásának kiadásába. A regényt még az ötvenes években fejezte be a világtól elvonultan élő írónő.

Harper Lee, a Ne bántsátok a feketerigót! szerzőjeForrás: AFP/Mandel Ngan

A mű alapjában véve a Ne bántsátok a feketerigót! folytatása, de valójában ez készült el hamarabb. Az új regény húsz évvel később játszódik, az ötvenes évek közepének Alabamájában.

A Go Set a Watchman lesz az első Harper Lee-könyv azóta, hogy 1960-ban kiadták az azóta klasszikussá vált Ne bántsátok a feketerigót!, amelyből az elmúlt több mint 50 évben mintegy 40 millió példány fogyott. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK