Kolostorban mutogatják Marquez hamvait

Gabriel García Márquez kolumbiai író
(FILE) Nobel Literature prize-winning writer and journalist, Colombian Gabriel Garcia Marquez, waves while coming out from his house to meet the press during his 87th birthday, in Mexico City, on March 6, 2014. Garcia Marquez died on April 17, 2014 in Mexico at the age of 87, according to local media. AFP PHOTO / Yuri CORTEZ
Vágólapra másolva!
Mexikóból egy kolumbiai nagyvárosba, Cartagenába szállítják át a tavaly elhunyt Gabriel García Márquez Nobel-díjas író hamvait, ahol egy régi kolostorban helyezik el azokat egy állandó kiállítás keretében.
Vágólapra másolva!

A család és a hatóságok közötti megállapodás eredményeképpen a hamvak így abba a kolumbiai kikötővárosba kerülhetnek,

ahol a világhírű szerző megkezdte írói pályáját.

Márquez 20 éves korában, 1948-ban költözött Cartagenába, ahol újságíróként helyezkedett el az El Universal című helyi lapnál, miközben folytatta jogi tanulmányait. A 16. században alapított gyarmati városban játszódik egyik leghíresebb regénye, a Szerelem a kolera idején is.

Kolumbiába kerülnek Marquez hamvai Forrás: AFP/Yuri Cortez

Még mindig van ott házuk

Az író családja még mindig fenntart a városban egy tengerre néző házat, és máig működik az az alapítvány is, amelyet Márquez hozott létre latin-amerikai újságírók képzésére.

"Ezek az első cartagenai évek transzcendens pillanatot jelentettek a fiatal író életében.

Cartagena a hatalmas karibi térség középpontjában fekszik, amely oly szoros kapcsolatban állt az életével, a tapasztalataival és a munkájával" - mondta Plinio Apuleyo Mendoza kolumbiai író, Márquez egykori bizalmas barátja az AP hírügynökségnek.

Egy kiállítás része lesz

Ennek ellenére sokan úgy vélekedtek, hogy az író földi maradványai Mexikóban maradnak, ahol évtizedeken át élt, és ahol tavaly áprilisban eltemették, amikor 87 éves korában elhunyt.

A kedden bejelentett döntés értelmében a hamvak egy, a Cartagenai Egyetemhez tartozó gyarmatosítás-korabeli kolostorba kerülnek a történelmi belvárosban. A Claustro La Merced központi udvarán elhelyezett maradványokat egy decemberben nyíló állandó tárlat keretében lehet majd megtekinteni, amelyen többek között kiállítják Kate Murray brit művésznek, Márquez barátjának az íróról készített bronz mellszobrát is.