Elhunyt a magyar származású francia írónő

Christine Arnothy
Vágólapra másolva!
Kedd este nyolcvannégy éves korában elhunyt Christine Arnothy magyar származású francia bestseller írónő. A hírt a lánya közölte.
Vágólapra másolva!

Arnóthy (Kovách) Krisztina 1930. november 20-án Budapesten született, 1948-ban a családjával gyalog menekült Ausztriába, ahol francia tannyelvű középiskolába érettségizett. Első műveit magyarul írta és lefordította franciára, 1955-től már csak franciául írt. Ausztriából Belgiumba került, majd Párizsba költözött.

Az írónő a macskájával Forrás: http://www.arnothy.ch

Tizenöt éves vagyok, és nem akarok meghalni című önéletrajzi írásával 1954-ben megnyerte a Grand Prix Verité díjat, amelyet későbbi férje, Claude Bellanger lapja, a Le Parisien libéré alapított. A 27 nyelvre lefordított regény, amely 10 millió példányban kelt el a világban,

a tizenéves lány mindenapjait meséli el Budapest ostroma alatt.

A Le Cavalier mongol című novellagyűjteményével 1976-ban elnyerte a Francia Akadémia díját, A győzelem ára című regényével pedig 1980-ban az Interallié-díjjal jutalmazták.

Megkapta a legmagasabb francia állami elismerés, a Becsületrend parancsnoki fokozatát.

2008-ban Les années cannibale (A kannibálévek) címmel jelentetett meg önéletrajzot,

írt színpadi műveket, hang- és tévéjátékokat is, 1966 és 2004 között a Le Parisien című napilap irodalmi újságírója volt,

1982 és 1994 között a La Suisse svájci lapban is jelentek meg írásai. Férje 1978-ban bekövetkezett halála óta Párizsban és Genfben élt.

Christine Arnothy és férje hamvait a tengerben fogják szétszórni.