A gyerek előtt még mindig tabu a halál

gyerek halál
Family members of two Serb brothers, Radovan and Zoran Mihajlovic, found killed 20 February here, in southern Kosovo, mourn 22 February at the village cemetery, one day after their funeral. The two Serb brothers were apparently shot and killed after being kidnapped by ethnic Albanian "terrorists" late 19 February, the Serbian-run media center in Pristina reported, citing a police investigation.
Vágólapra másolva!
Háromszáz évvel a felvilágosodás és 47 évvel a szexuális forradalom után még mindig nem merünk beszélni a gyerekeinkkel az élet kezdetéről és végéről. Az egyikre csak tudományos vagy trágár szavaink vannak, a másikkal meg úgy vagyunk, mint Voldemorttal. Babonásan félünk még attól is, hogy nevén nevezzük. Singer Magdolna új könyve, a Ki vigasztalja meg a gyerekeket? abban segít, hogy felismerjük, életre szóló károkat okozhatunk, ha nem beszélünk gyerekeinkkel a halálról és a gyászról.
Vágólapra másolva!

Az ember nem csak akkor gyászol, ha meghal valaki, akit szeretett. Akkor is gyászolunk, ha véget ér egy kapcsolat, ha el kell szakadnunk a barátainktól, ha elveszítjük a munkánkat, ha elköltözünk valahonnan, ahol sokáig éltünk, ha úgy döntünk, hogy elhagyjuk a hazánkat. Egy kisgyerek akár a kedvenc plüssállata elvesztését is meggyászolja, de egy szeretett óvónő vagy barát eltűnését is követheti gyászreakció.

Haláltagadó társadalomban élünk

A válás a gyerek számára mindenképpen a világ kizökkenését jelenti. Az elvesztett családi egységet akkor is meg kell gyászolnia, ha a lehető legoptimálisabban alakulnak a dolgok, és mindkét szülőjével érzelmi és fizikai kapcsolatban marad. És persze néha az is előfordul, hogy az embernek már gyerekként szembe kell néznie közeli hozzátartozója halálával.

A felnőtt gyásza sem könnyű egy olyan társadalomban, amely tabunak tekinti a halált.

Olyannyira, hogy nem is meri nevén nevezni. Elhunyt, eltávozott, jobb létre szenderült, babonásan kerüljük a véglegességében és megváltoztathatatlanságában borzongató meghalt kifejezést.

Ki vigasztalja meg a gyerekeket? Forrás: AFP/Joel Robine

A társadalom azt várja, hogy mielőbb legyünk túl a fájdalmunkon, és viselkedjünk úgy, mintha mi sem történt volna. Mondom, felnőttként sem könnyű feldolgozni a veszteséget, de jó esetben legalább van kihez fordulnunk: baráthoz, családtaghoz, pszichológushoz.

Gyerekként azonban végzetesen magunkra hagyatottak vagyunk a gyászunkkal,

ha a hozzánk legközelebb állók nem tudnak segíteni nekünk. Ki vigasztalja meg a gyerekeket? – teszi fel a kérdést Singer Magdolna napokban megjelenő könyvének címében. A könyv elolvasása után az ember végtelen szomorúsággal és keserűséggel adja meg a választ. Senki.

A gyász gazdagabbá tesz Forrás: AFP/Denis Charlet

A gyász jó esetben gazdagabbá tesz

Singer Magdolna nagyon szomorú és nagyon fontos könyvet adott közre. Szomorú, mert

precíz látlelet a 21. századi ember lélekállapotáról, szeretetképességéről, empátiás készségéről.

És fontos, pontosan ugyanezért. Tudom, ez nem túl hatékony reklám egy könyvnek. Ugyan ki nyúl a zsebébe szívesen azért, hogy elszomorítsák és szembesítésre késztessék?

Singer Magdolna évtizedek óta segít haldoklóknak, hogy méltósággal és félelem nélkül tudjanak kilépni az életből, és családtagjaiknak, hogy hatékonyan tudják segíteni a búcsúzót és képesek legyenek úgy megélni a gyászukat, hogy az ne összetörje, hanem gazdagítsa őket. Az utóbbi években elsősorban olyan emberek gyászmunkáját segíti, akik magzati korban veszítették el gyermeküket, illetve akiknek a válás utáni veszteségérzéssel kell megküzdeniük.

Singer Magdolna évtizedek óta segíti a haldoklókat és a gyászolókat Forrás: HVG könyvek

A Ki vigasztalja meg a gyerekeket? nem tudományos értekezés, még csak nem is tanácsadó könyv a műfaj hagyományos értelmében. Singer Magdolna a könyv első részében váláson átesett gyerekek és felnőttek beszámolóit közli, a második részben pedig olyan embereket szólaltat meg, akiknek gyerekként kellett megküzdeniük közeli hozzátartozóik halálával.

A személyes vallomások ereje néhol letaglózó, néhol katartikus, de mindig nagyon erős.

Éppen ezért a szerző szerényen háttérbe vonul, csupán egy-egy lényegre törő, tárgyszerű bevezetőt közöl mindkét rész előtt, amelyben összefoglalja a legtipikusabb hibákat, amelyeket ezekben a határhelyzetekben rendre elkövetünk, és felvázolja az ezekből fakadó, sokszor élethosszig tartó következményeket.

A gyerekek empatikusabbak a szüleiknél

Ha egyetlen mondatban kellene összefoglalnom, mi volt számomra a kötet leggyomorszorítóbb üzenete, azt mondanám:

És ami ennél is botrányosabb, a legendákkal és dicsfénnyel övezett szülői szeretet bizony sehol sincs a gyerekek szüleik iránti odaadásához képest.

Forrás: HVG könyvek

A válási hercehurcának teljesen ártatlanul kiszolgáltatott gyerekek sokkal empatikusabbak a szüleik iránt, sokkal inkább tekintettel vannak az igényeikre, mint fordítva. Számos történetben, ahol válás vagy haláleset miatt az egyik szülő magába zuhant, a gyerek vállalta magára a felelősségteljes felnőtt szerepét.

A 11 éves Bendegúz rettenetesen szenved attól, hogy nem lehet kettesben az apjával, aki új családot alapított, és aki mérnöki precizitással ügyel arra, hogy ugyanannyi figyelmet szenteljen új felesége gyerekeinek, mint a sajátjának. Bendegúz érti az apja motivációit, tudja, hogy az apja „igazságos akar lenni, nem akarja, hogy a felesége azt érezze, az ő gyerekeivel nem foglalkozik”, és miközben tisztán átlátja apja tévedését („azoknak a gyerekeknek van apukájuk”, „az én apukám meg nem az ő apukájuk”), mégsem érvényesíti az igazát, mert nem akar az apjának fájdalmat okozni.

Megrázó azoknak a kislányoknak a tisztánlátása is, akik így interpretálták szüleik válását: „Zsófi:

Minket is másképpen szeretnek, amióta elváltak,

az apa pénzzel szeret minket, nála mindent megkapunk, anya meg töm minket a pszichológusbeszédeivel. Olyan fura, mert olyan mások mindketten. Fruzsi: Ja, egyik se normális, amióta elváltak.”

Sok gyerek a szülei válása miatt saját magát okolja Forrás: Flickr/Tammra McCauley

Egy felnőtt nő így élte meg gyerekként a szülei válása utáni szituációt: „Új iskolába kerültem, elvesztettem a megszokott otthonomat, az életteremet, az ágyamat, a barátaimat, apámat, mindent.

Magára hagyjuk a gyerekeket a gyászukkal

Döbbenetes az a zavarodottságból és hárításból fakadó érzéketlenség és kommunikációképtelenség is, ahogy a szülők és a környezet reagál a gyerekek gyászára. Legtöbb esetben egyszerűen tudomást sem vesznek róla. Egy 45 éves nő így emlékszik vissza hat éves bátyja halálára: „A betegsége utolsó periódusában állandóan eltávolítottak mellőle, a temetésén se lehettem ott. Amikor két nap múlva hazahoztak a nagyszüleimtől, kétségbeesve kerestem. Sírva bolyongtam a lakásban, a kertben, éreztem, hogy jóvátehetetlen nagy baj történt.”

Egy 17 éves lány az édesanyja halála után ezt tapasztalta az iskolában:

talán úgy gondolták, ha nem beszélnek róla, akkor nem fog fájni. A temetés után egy héttel bementem az iskolába, az órán az igazgatónő rám nézett, és megkérdezte: ’Miért vagy feketében, történt valami?’ Tudta, csak elfelejtette.”

Egy másik lány, aki az édesapját vesztette el, hasonló élményekről beszélt: „Az egyik órán sírva kiszaladtam, és szünetben hallották, hogy a vécében sírok, de

senki nem jött oda hozzám.

Nem vagyok olyan állapotban, hogy magam menjek az emberek után, figyelj, beszélgessünk, és rosszul esik, hogy maguktól nem jönnek.”

A hallgatás betegít meg, nem maga az élmény Forrás: Flickr/Steven Depolo

Amiről nem lehet beszélni, az megbetegít

A pszichológia legfontosabb felismerése talán éppen az, hogy egy rossz élmény önmagában nem válik traumává, hosszan tartó lelki sérüléssé. Az élmény attól válik traumatikussá, hogy nem beszélünk, nem beszélhetünk róla.

A hallgatás betegít meg, nem maga az élmény.

Szülei válását vagy legközelebbi hozzátartozója halálát úgy is meggyászolhatja egy kisgyerek, hogy utána nem kell félnie attól, hogy a seb (a trauma szó eredetileg sebet, sérülést jelent) újra és újra felfakad.

Ehhez azonban segítségre van szüksége.

Igényeit fel- és elismerő felnőttekre, akik képesek nyílt és őszinte kommunikációra.

Akikben van annyi felelősségérzet, hogy a számukra nagyon nehéz helyzetekben sem feledkeznek meg gyerekeik kiszolgáltatottságáról és érdekeiről.

Singer Magdolna történeteinek felnőtt szereplői megszenvedték ennek hiányát, de terápiás segítséggel többnyire sikerült túljutniuk gyerekkori sérüléseiken. Ma már nem a trauma határozza meg az életüket, hanem az a vágy, hogy még közelebb jussanak önmagukhoz. Az együttérzéshez is bátorság kell, mondja egyikük. Hát vegyük magunknak a bátorságot, és olvassuk el a történeteiket.

Singer Magdolnát már fiatalon megkísértette a halál. Húsz évvel ezelőtt súlyos betegségen esett át, amellyel sikerült megküzdenie. Ennek az élménynek a hatására kapcsolódott be a hospice mozgalomba, önkéntesként haldoklóknak és családtagjaiknak nyújtott segítséget. Polcz Alaine, a tanatológia magyarországi úttörője tanítványává és barátjává fogadta. Utolsó beszélgetéseikből Singer Magdolna megrendítően szép könyvet írt.

A haldoklók kísérése után érdeklődése a gyász felé fordult, elsősorban pre- és perinatális veszteséggel és válási gyásszal küszködőknek segít. Tíz évig vezetett gyászcsoportokat a Budapest Hospice Házban, jelenleg a Napfogyatkozás Egyesület elnöke. Gyászcsoportvezetők képzésével foglalkozik, valamint Válás és újjászületés címmel szemináriumokat vezet, amelyeken a válási krízis feldolgozását segíti.

Új könyve, a Ki vigasztalja meg a gyerekeket? a napokban kerül a könyvesboltokba. Az érdeklődők október 22-én 18 órakor személyesen is találkozhatnak a szerzővel a Budapest Music Centerben, ahol válásról, gyászról, elengedésről és a könyv születéséről beszélgethetnek Singer Magdolnával. Az eseményről itt találnak több információt.