170 milliós díjra jelölték Csukás Istvánt

csukás istván
Vágólapra másolva!
59 országból 215 jelöltet jelentettek be csütörtökön a Frankfurti Könyvvásáron az idei Astrid Lindgren-emlékdíjra köztük Csukás István írót, Marék Veronika írót, illusztrátort és a budapesti Mesemúzeumot.
Vágólapra másolva!
Süsü, Csukás István egyik legnépszerűbb karaktere Forrás: MTI/Kollányi Péter

A 2002-ben alapított elismerést szerzők, illusztrátorok, mesélők és olyan személyek, szervezetek kaphatják meg, akik és amelyek sokat tesznek az olvasás népszerűsítéséért.

Az Astrid Lindgren svéd gyermekírónő halála után a svéd kormány által alapított díj egyben a legmagasabb díjazású gyermek-és ifjúsági irodalmi elismerés a világon, 5 millió svéd koronával, azaz

170 millió forinttal jár.

A világ legjelentősebb gyermek- és ifjúsági irodalmi elismerése díjazottját/díjazottjait április 5-én a Bolognai Nemzetközi Gyermekkönyv-vásáron és Stockholmban egy időben jelentik be.

Csukás István is versenyben Forrás: Origo

A díjat odaítélő bizottság elnöke, Boel Westin elmondta,

a világ minden tájáról 111 szervezet küldte el jelöltjeit a testületnek.

A teljes jelöltlistát ezen a honlapon lehet megtekinteni.

Sokan újra jelölték korábbi várományosukat, de az idei listán 42 új név szerepel olyan új jelölő országokból, mint Kína, Nicaragua, Ausztria, az Egyesült Arab Emírségek és a Palesztin Állam.

"A zsűri most igen nehéz, de nagyon kellemes és hasznos feladat előtt áll, hogy megtalálja a 2016. évi díj egy vagy több kitüntetettjét" - tette hozzá Westin.