Tolkien jegyzeteivel ellátott Középfölde-térképre bukkantak

tolkien térkép
A térkép részlete
Vágólapra másolva!
Az értékes relikvia a híres könyvillusztrátor, Pauline Baynes példányából szinte kiesett.
Vágólapra másolva!

Baynes egy másik kiadásból téphette ki a térképet, amikor elkezdett dolgozni a saját illusztrációin a könyvhöz. A Gyűrűk ura írójával aztán ezt a térképet használták a könyvről szóló beszélgetéseikhez. Kapcsolatuk egyébként nem volt felhőtlen, Baynes arról számolt be, hogy Tolkien nem mindig volt lelkes a közös munkáért, amiért később bocsánatot is kért.

A térkép tele van Tolkien zöld tintával és ceruzával írt jegyzeteivel, amikből kiderül, hogy az író

a hobbitok lakhelyét Oxforddal megegyező szélességi fokon képzelte el.

A Blackwell's Rare Books kiadó Oxfordban állította ki a térképet, és közel 25 millió forintnak megfelelő összegért árulja. A kiadó szerint igazi kincset találtak, ez a térkép lehet

az elmúlt húsz év legkülönlegesebb Tolkien-relikviája.

A térképet 25 millió forintnak megfelelő összegért árusítják Oxfordban Forrás: Blackwell's Rare Books

A jegyzetekből az is látszik, hogy Tolkien milyen tanácsokkal látta el Baynest a térkép jelöléseivel és Középfölde flórájával kapcsolatban. Tolkien a jegyzetekkel pontosítja a térkép helyneveit, egy helyen pedig kijelenti: "a hobbitoknak Oxford szélességi fokán kell lenniük".

A kiadó szerint Tolkien jegyzeteiből az is kiderül, hogy Belgrád, Ciprus, Jeruzsálem és Ravenna egyaránt inspirációs forrás volt az író számára a középföldei települések megteremtésében, írja a Guardian.

Az olasz város mintául szolgálhatott Minas Tirithhez.

"Látszik, hogy Tolkien megszállottja volt a részleteknek, amikbe mások nem szólhattak bele. Nehéz volt vele dolgozni, de megérte" - mondta a kiadó munkatársa.