Bajban vannak a könyvkiadók

könyvkiadás
Frankfurt, 2015. október 13. Könyveket rendezget egy eladó a 67. Frankfurti Könyvvásár egyik pavilonjában 2015. október 13-án. Az október 14-én nyíló könyvvásárnak az idén Indonézia a díszvendége. (MTI/EPA/Frank Rumpenhorst)
Vágólapra másolva!
Az önkormányzatok rászálltak a könyvkiadókra, politikai trehányság állhat a szabályozatlanság háttérében, hangzott el a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Egy súlyos adótörvényi szabályozatlanság miatt számos könyvkiadó mehet tönkre a következő években - mondta Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke.

Mivel jelenleg nincs rendezett törvényi szabályzás arról, hogy a könyv terméknek vagy szolgáltatásnak minősül-e az iparűzési adó számításakor, az elmúlt hónapokban országszerte súlyos, több tízmillió forintos büntetéseket róttak ki több könyvkiadóra a helyi önkormányzatok - tette hozzá.

Bajban vannak a könyvkiadók Forrás: MTI/EPA/Frank Rumpenhorst

Mintha tönkre akarnák tenni a könyvszakmát

"Úgy érezzük, mintha néhány önkormányzat és az általuk üzemeltetett ellenőrzési hivatalok vagy adóbeszedési főosztályok egyszerűen a magyar könyvszakma egy részének tönkretételére készülnének" - fogalmazott Kocsis András Sándor, aki egyben a Kossuth Kiadó Zrt. vezetője is.

A kiadót jelenleg 70 millió forintos bírság fenyegeti,

mivel az ötéves vizsgálatot elvégző szervek úgy ítélték, hogy hibásan könyvelték szolgáltatás helyett termékként a kiadott könyveket. "Ez nagyjából egy közepes méretű könyvkiadó éves árbevétele, ekkora összeget nem tudunk kigazdálkodni" - érzékeltette a helyzetet.

Nem tudnak fizetni

Bár létezik olyan állásfoglalás, amely a könyvet szolgáltatásnak minősíti az iparűzési adó számolásakor, magából az általános forgalmi adóról rendelkező törvényből is az következik, hogy a könyv termék, hiszen a kiadók a nyomdáktól a termékekre vonatkozó öt százalékos áfával vehetik át a könyveket - emelte ki Kocsis András Sándor, aki úgy véli,

a szabályozatlanság hátterében "politikai trehányság" állhat.

Katona Ildikó, a szegedi székhelyű Könyvmolyképző Kiadó tulajdonosa elmondta, hogy a helyi önkormányzattól 27 millió forintos büntetést kaptak, amiért termékként adóztak a kiadott könyveik után.

Az önkormányzatok rászálltak a könyvkiadókra Forrás: ONLY FRANCE/Jaubert

Hozzátette: ugyan beadták a bírósági keresetet a döntés ellen, kérvényezték a kifizetés felfüggesztését, az önkormányzat "lenullázta" a bankszámláikat, így kétségessé vált az is, hogy a jövő hónapban tudnak-e fizetni az alkalmazottaiknak.

A strasbourgi bírósághoz fordulhatnak

Kocsis András Sándor szerint a kiadókat emiatt országos szinten akár több mint 500 millió forintos veszteség is érheti, ennek megakadályozása érdekében szükség esetén a strasbourgi bírósághoz fordulnak. A szervezet levélben kérte az ügy rendezését Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől.

- fogalmazott Kocsis András Sándor. Kitért arra is, hogy a magyar állam összesen mindössze 600-700 millió forinttal támogatja a könyvkiadást éves szinten, miközben a kiadók 4-5 milliárd forint adót fizetnek.