Úgysem találja ki, melyik volt 2015 legnépszerűbb regénye

könyv olvas
Vágólapra másolva!
1,6 millió példányt adtak el Amerikában 2015 legnépszerűbb regényéből.
Vágólapra másolva!
Amerikában 1,6 millió példányt adtak el belőle Forrás: Flickr

Harper Lee Menj, állíts őrt! (Go Set a Watchman) című új regénye volt a legkelendőbb könyv 2015-ben az Egyesült Államokban: az írónő Pulitzer-díjjal jutalmazott első regénye, a Ne bántsátok a feketerigót! után több mint ötven évvel megjelent műből 1,6 millió példányt kapkodtak szét az amerikai olvasók.

George W. Bush és Harper Lee 2007-ben Forrás: AFP/Mandel Ngan

A mű, amely a 89 éves Lee második, nyomtatásban megjelent regénye, tavaly júliusban került az észak-amerikai könyvesboltokba. Az írónő Pulitzer-díjas első regénye, a Ne bántsátok a feketerigót! 55 éve jelent meg, és film is készült belőle Gregory Peck főszereplésével.

A szerző valójában a Menj, állíts őrt! című könyvét írta meg előbb,

de azt annak idején nem adták ki, kézirat formában maradt és lassan feledésbe merült. 2014-ben aztán szenzációként robbant be az irodalmi köztudatba, hogy az egykori kézirat előkerült és az írónő beleegyezett a kiadásba.

Magyarul is megjelent Forrás: Geopen Kiadó

A HarperCollins kiadó tavaly februárban jelentette be, hogy kiadja a regényt, amelyre azonnal hatalmas számú előrendelés érkezett. A kritikusokat megosztó folytatás, amelynek címe egy bibliai idézetre utal – Menj, állíts őrszemet! (Ézsaiás 21:6) – magyarul a Geopen Kiadó gondozásában jelent meg. A regényben a Ne bántsátok a feketerigót! hőseinek története folytatódik húsz évvel később.

A regény magyar Menj, állíts őrt! címmel jelent meg Forrás: amazon.com

A Nielsen piackutató cég összesítése szerint az amerikai könyvsikerlista második helyére Jeff Kinney Egy ropi naplója sorozatának legújabb kötete (1,48 millió eladott példány), a harmadik helyre a brit E. L. James Grey A szürke ötven árnyalata – Christian szerint című műve (1,4 millió eladott példány) került – írta a The Guardian című brit lap internetes oldala.

A negyedik a brit Paula Hawkins A lány a vonaton című thrillerje lett, amely az Amazon.com Kindle top10-es listáját is uralta 2015-ben.