Ettől volt a legboldogabb David Bowie

David Bowie
le chanteur britannique David Bowie pose, le 10 septembre 2002 ŕ Paris, lors d'une séance de dédicaces. Il se produira au Zénith les 24 et 25 septembre prochain. British singer David Bowie smiles during a CD signing 10 September 2002 in Paris, ahead of his upcoming concerts in the French capital 24 and 25 September. / AFP / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
Pár nappal a 69. születésnapja után meghalt David Bowie, aki az elmúlt évtizedekben többször is forradalmasította a popzenét. A stílusát állandóan újragondoló brit ikon több generációra gyakorolt hatást, ám a legnagyobb örömet az olvasás jelentette a számára. Mutatjuk a kedvenc könyveit.
Vágólapra másolva!

─ adott tömör és velős választ David Bowie a Vanity Fairnek 1998-ban. A brit zenei legenda a híres Proust-kérdőívet töltötte ki a magazin számára, amelyben az élet nagy kérdéseit válaszolta meg a maga utánozhatatlan és titokzatos módján.

Fő bánata az volt, hogy sosem hordott trapéznadrágot Forrás: AFP/Franck Fife

Megtudhatjuk például, hogy szerinte az együttérzés és az eredetiség a legtúlértékeltebb erények, hogy élete fő bánata az, hogy sosem hordott trapéznadrágot, és azt is, hogy mi az a tulajdonság, amit a legtöbbre értékel egy férfiban:

"A könyvek visszaadásának a képességét."

Az irodalomban is mindenevő volt

Már ebből is látszik, milyen fontos volt az olvasás a zenész számára, ám szerencsére azt is tudjuk, hogy mik voltak a kedvenc könyvei. 2013-ban ugyanis egy nagyszabású életmű-kiállítás turnézta körbe a világ múzeumait.

Ennek keretében hozta nyilvánosságra egy kanadai galéria a Bowie hatalmas magángyűjteményéből összeállított százas listát, amely izgalmas bepillantást enged a kultikus zenész olvasószobájába. Az általuk felsorolt száz könyv bizonyítja, hogy Bowie-t főleg a kortárs művek érdekelték, ám a zenéhez és a divathoz hasonlóan az irodalomban is mindenevő volt.

Körbeturnézta a világ múzeumait a Bowie-kiállítás Forrás: ANP/AFP/Koen Van Weel

A botránykönyvek sem maradnak ki

Nem meglepő, hogy a listán szerepel Jack Kerouac egy egész generáció életérzését megfogalmazó beatklasszikusa, az Úton. Emellett olyan kultikus műveket is szívesen forgatott, mint Orwell 1984-e, vagy Truman Capote műfajteremtő dokumentumregénye, a Hidegvérrel. Természetesen a 20. század második felének nagy botránykönyvei sem hiányoznak: a sorban Nabokov Lolitája, és Anthony Burgess Mechanikus narancsa is helyet kapott.

A fikció mellett a történelem is érdekelte: olvasott az 1917-es bolsevik forradalomról, ahogy a hidegháborús amerikai diplomácia történetét nagyban meghatározó Henry Kissingerről is. Bowie képzeletbeli könyvespolcán persze művészetelméleti és kifejezetten zenei könyvek is szerepelnek: az amerikai soul vagy a rock eredetét bemutató monográfiák láthatóan érdekelték.