Kizárhatják Esterházyt a Nobel-díjra jelöltek közül

2016.01.14. 16:59

Konrád György az irodalmi Nobel-bizottság elnökének felkérésére Esterházy Pétert javasolta a díjra - írta a Népszabadság Online. A jelölőket azonban titoktartásra kötelezi a Svéd Akadémia szabályzata. Aki mégis nyilvánosságra hozza, kire esett a választása, annak jelöltjét akár ki is zárhatja a bizottság.

Az író az Origónak megerősítette a hírt, és elmondta, hogy az akadémiától érkezett levélben diszkrécióra kérték, de ezt most nem tartotta be. "Kézenfekvőnek tűnt, hogy Esterházy Pétert javasoljam" - mondta Konrád, aki szerint az író már nagyon megérdemelné a díjat.

"Esterházy Péter fejében megvalósul a korlátlan egyidejűség, mesék, képek, bölcseleti ötletek és viccek egyetlen nagy edényben forognak.

Bátor ember, meri leírni, ami eszébe jut. Sőt kergeti is magát a szabad képzelődés szertenyilalló erdei ösvényein"

- írta Konrád György a Nol.hu-n olvasható laudációban, ami egy 2004-es cikkének a bővített változata.

Többször felmerült már a neve a díjjal kapcsolatbanForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Többször emlegették esélyesként

Esterházyt többször emlegették már esélyesként a legrangosabb irodalmi díjra, azonban ezek többnyire találgatások voltak, hiszen a Svéd Akadémia titoktartásra kötelez mindenkit, aki részt vesz a jelölési folyamatban. A bizottság minden év szeptemberében 600-700 szervezetet, illetve személyt kér fel levélben, hogy tegyen javaslatot a következő évi díjazottra. Ezekből a javaslatokból szűkítík aztán tovább a jelöltek listáját.

Ajánlást korábbi díjazottak, nyelv- és irodalomtudósok, tudományos intézmények, illetve írószövetségek is tehetnek, a javaslatoknak pedig január végéig kell beérkezniük, azonban arról a jelölők nem beszélhetnek a nyilvánosság előtt. Ez a szabály olvasható a Nobel-díj hivatalos honlapján is. 

Ellentétes a szabályokkal

"Vannak olyan, jelölésre jogosult személyek, akik szívesen kikürtölik, kire esett a választásuk"

írta blogján tavaly februárban Peter Englund, a Svéd Akadémia akkori titkára.

"Márpedig ez ellentétes a szabályokkal. Lehetőségünk van törölni az adott jelölést, és nem lehetetlen, hogy ez megtörténik a most vagy a jövőben jelölt személyekkel."

Konrád tudatosan szegte meg a diszkréció szabályát, amikor egy országos napilap online kiadásának közölte a jelöltjét. "Úgy gondoltam, hogy Esterházy aktuális állapota indokolja ezt, és jót tesz neki az a hangulat, hogy járna neki a díj" - mondta lapunknak az író.

Arról, hogy kizárnak-e valakit a folyamatból, ugyanúgy nem lehet semmi biztosat tudni, mint arról, hogy rákerült-e a jelöltek listájára. A döntéshozó bizottság jegyzőkönyveit ugyanis 50 évre titkosítják.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK