Fegyveres vásárlóknak olcsóbb a könyv

pisztolytáska
Két férfi, két pisztoly és saját készítésű pisztolytáska. A texasi fegyvertartási törvények lazítása értelmében engedélyezett a nyílt hordozás
Vágólapra másolva!
Egy texasi könyvesboltban kedvezmény jár azoknak a könyvkedvelőknek, akiknek övén jól látható helyen lóg a pisztolytáska.
Vágólapra másolva!

Egy Texasbeli városban, Austinban található könyvesbolt különös akciót hirdetett: azok a vásárlók, akik jól látható helyen hordott fegyverrel érkeznek boltjukba, tíz százalék kedvezményt kapnak minden könyvből.

Az elsősorban összeesküvésekkel, gazdasággal, történelemmel és politikával kapcsolatos könyveket tartó Brave New Books a texasi fegyverhordozási szabályok lazítása után hirdette meg akcióját. A szabályozás enyhítésének lényege az volt, hogy megengedték a legálisan tartott fegyverek jól látható viselését.

Két férfi, két pisztoly és saját készítésű pisztolytáska. A texasi fegyvertartási törvények lazítása értelmében engedélyezett a nyílt hordozás Forrás: AFP/2016 Getty Images/Erich Schlegel

Vagyis ha a kedves vásárló övén pisztolytáska lóg, már vonják is le a könyv árából a tíz százalékot.

A Brave New Book nem egy átlagos könyvesbolt: vezetője magát háború- és államellenesnek vallja, és a könyvárusítás mellett programokat is rendez. Legutóbb például az új fegyverhordozási szabályokról tartottak egy beszélgetést, írja a Guardian.

"Meg akarjuk ünnepelni azt a szabad döntését az embernek, hogy a biztonság ügyét a saját kezébe veszi" - indokolta a bolt a különös akciót.

A Brave New Books vezetése nyíltan a konzervatív libertarianizmus híve, tehát ők az egyén autonómiáját, önálló ítéletét, önrendelkezését fontosabbnak tartják, mint az államot. Twitter-oldalukon a bolt ezzel a szöveggel hirdeti magát:

Az állam többi könyvesboltja határozott nemet mondott a nyílt fegyverviselésre. Ők arra kérik vásárlóikat, ne jöjjenek fegyverrel a boltba. Egy houstoni könyvesboltvezető erről így nyilatkozott a Melville House-nak: "Mindig is hittem abban, hogy a könyvesbolt a legkülönfélébb eszméknek otthont adhat. De ezeknek az eszméknek a szabad cseréje sérül (vagy teljesen lehetetlenné válik), ha a párbeszéd egyik tagjának kezénél egy halálos fegyver pihen."

Hozzátette: "én inkább a fegyvertartást szabályoznám, mint a párbeszédet, úgyhogy tisztelettel megkérjük vásárlóinkat, hogy fegyverüket hagyják otthon vagy a kocsiban, amíg nálunk vásárolnak."