Alapvetően tahó vagyok

Michel Houellebecq
(FILES) A picture taken on November 5, 2014 shows French writer Michel Houellebecq posing during his photo exhibition "Before Landing" at the Pavillon Carre de Baudouin in Paris. France 2022: An Islamic government in power, veiled women and the Sorbonne renamed Paris-Sorbonne Islamic University. The new book out by French "enfant terrible" author Michel Houellebecq has sparked uproar even before its publication. "Soumission" ("Submission"), the sixth novel by Houellebecq -- one of France's best-known and most widely translated authors -- deals with subject matter especially likely to stir debate in a France undergoing political and economic turmoil. AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
Vágólapra másolva!
Nihilista, reakciós, cinikus, rasszista, szégyentelen nőgyűlölő, ezek a legfinomabb jelzők, amikkel általában illetik. Michel Houellebecq Goncourt-díjas francia író, a kortárs francia irodalom fenegyereke hatvanéves.
Vágólapra másolva!

„Aki a jobboldali anarchisták elég ízetlen családjába akar keverni, túlbecsül, mert

Jelentéktelen író, akinek nincs stílusa, és aki néhány éve csak annak következtében tett szert ismertségre az irodalomban, hogy egyes elmebeteg kritikusok – merőben szokatlanul – téves ítéletet hoztak” – foglalja össze önironikusan a róla alkotott általános véleményt.

Houellebecq szenvtelen, cigiző arca a kiégett értelmiségi szimbóluma Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

Pontos születési dátuma bizonytalan, az anyakönyv szerint 1956-ban, saját bevallása szerint két évvel később született.

Annyi bizonyos, hogy Michel Thomas néven Franciaország tengeren túli megyéjében, az Indiai-óceánban fekvő Réunion szigetén látta meg a napvilágot.

A szüleit nem érdekelte

Apja magashegyi vezető, anyja aneszteziológus volt, és – mint az író a honlapján írta –

korán elvesztették a fiuk létezése iránti érdeklődésüket.

Hatéves korában, a szülők válása után a Párizstól nem messze élő apai nagyanyjához került, az ő leánykori nevét vette fel írói álnévként.

Középiskoláit Párizsban végezte, majd agrármérnöki tanulmányokat folytatott. 1980-ban diplomázott és megnősült, egy évvel később fia született. Szakmájában nem tudott elhelyezkedni, házassága válással végződött, súlyos depresszióval küzdött. Végül informatikusként jutott álláshoz, 1996-ig többek között a mezőgazdasági minisztériumban és a nemzetgyűlésnél is dolgozott.

Legtöbb könyve botrányt kavart Fotó: Origo

Irodalmi pályafutása a nyolcvanas évek elején versekkel kezdődött. 1985-ben összeismerkedett a Nouvelle Revue de Paris című irodalmi lap főszerkesztőjével, aki több versét is megjelentette lapjában.

A kilencvenes években három verseskötete is megjelent, az első, La poursuite du bonheur (A boldogság nyomában) címűért 1992-ben Tristan Tzara-díjat kapott. Írt monográfiát is, de igazi elismertséget első regényével szerzett, amely 1994-ben Extension du domaine de la lutte (A harc területének kiterjesztése) címmel látott napvilágot. A regényből 1999-ben Philippe Harel rendezett filmet.

1998-ban jelent meg az utópiába hajló, a 20. század második felének emberi kapcsolatait (vagy inkább ezek hiányát) boncolgató Elemi részecskék című regénye, amelyet első kiadása óta 25 nyelvre fordítottak le.

Iszlámgyűlölőnek nevezték

2000-ben jelentkezett a szövegek és fényképek sajátos kombinációjából álló Lanzarote című kötetével. 2001-ben közreadott,

a távol-keleti szexturizmust leleplező regénye, A csúcson hatalmas botrányt kavart.

A könyv életábrázolása és iszlámkritikája miatt számos szervezet támadta az írót, az ügy a bírósági tárgyalásig is eljutott, ám felmentő ítélet született.

2005-ös, a sci-fi műfajhoz közelítő Egy sziget lehetősége című regényéből ő maga rendezett filmet 2008-ban. 2010-ben jelent meg A térkép és a táj című regénye, amelyért 2010-ben Goncourt-díjjal tüntették ki. A regény részben a párizsi művész- és médiavilág paródiája, maga az író is szerepel benne, nem túl hízelgően ábrázolva.

Kiakadtak a magyar borítón Forrás: Magvető

Legutóbbi regénye, a Behódolás 2015. január 7-én, a Charlie Hebdo magazin szerkesztősége ellen iszlám szélsőségesek által elkövetett merénylet napján jelent meg. A 2022-ben játszódó regény, amelyben a franciaországi elnökválasztáson egy muszlim párt jelöltje győz, élénk vitát váltott ki Franciaországban és világszerte. Többen iszlámgyűlölőnek minősítették, bár a legtöbb kritikus szerint Houellebecq nem fest sötétebb képet, mint amit olvasói már megszokhattak tőle, és legkedveltebb témáját, az európai kultúra hanyatlását viszi tovább.

Kiakadtak a franciák

A könyv körüli botrányhoz nekünk is sikerült hozzájárulnunk. A magyar kiadás borítója, a nikábba bújtatott Mona Lisa bejárta a világsajtót, és kiverte a biztosítékot. Ráerősített a könyv üzenetére, miszerint az iszlám előretörése az európai kultúrát veszélyezteti.

Houellebecq szenvtelen, cigiző arca a kiégett értelmiségi szimbóluma.

A könyv hangja is ilyen. A híresztelésekkel szemben viszont egyáltalán nem félelmetes. Houellebecq maró, cinikus szatírát írt, és minél beljebb hatolunk a szövegben, egyre sűrűbben nevetteti ki velünk saját félelmeinket – írtuk nemrég ismertetőnkben.

Michel Houellebecq a reménytelenség professzora Origo

Zenél is

Houellebecq az írás mellett zenél is, rock- és dzsesszzenészek kíséretében a saját szövegeit adja elő, három CD-je is megjelent. De előszeretettel táncol Black Sabbath-zenére is a 2014-es Near Death Experience című dokumentumfilmben.

A több rangos díjjal is kitüntetett író a kilencvenes évek elejétől Írország déli részén élt második feleségével, majd Spanyolországba, Andalúziába költözött, és csak 2012-ben tért vissza hazájába.

2013-ban a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége volt, és megkapta a fesztivál Budapest Nagydíját. A "reménytelenség professzorának" is nevezett Houellebecq ekkor adott interjújában elmondta, hogy műveinek fő témája nem a halál és a szexualitás, ahogy azt sokan állítják, hanem a gyász és a szeretet, és nem tartja magát jó történetmesélőnek, több valós alakból összegyúrt szereplői sokkal jobban érdeklik, mint a történet maga.