Több könyvet vásároltunk tavaly

BORDEAUX, GIRONDE, AQUITAINE, FRANCE WALK BICYCLE BORDEAUX FRANCE PEOPLE OUTSIDE GIRONDE AQUITAINE SQUARE WOMAN MARKET HOME 33 ANTIQUES BOOK könyvesbolt könyv
FRANCE, GIRONDE (33) AQUITAINE REGION, TOWN OF BORDEAUX, SAINT MICHEL DISTRICT, FLEA MARKET AND SECOND HAND MARKET ON MEYNARD SQUARE
Vágólapra másolva!
A közoktatási tankönyvek nélkül számított könyvpiac forgalma tavaly fogyasztói áron számolva több mint 45,8 milliárd forint volt, ami 3,24 százalékos növekedést jelent a 2014-es adatokhoz képest – közölte a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a piaci alapon működő könyvkiadók 2015-re vetítve mintegy hétmilliárd forintos közoktatási tankönyv- és nyelvkönyvforgalomról számoltak be, ami a MKKE becslése szerint a tankönyvforgalom 40 százaléka lehet. Ezzel együtt a teljes piaci könyvforgalom fogyasztói áron elérte az 52,7 milliárd forintot.

3,24%-os növekedés Forrás: ONLY FRANCE/TRIPELON-JARRY / ONLYFRANCE.FR/Tripelon-Jarry

A magyarországi könyvpiac legnagyobb forgalmú ágazata 2015-ben az ismeretterjesztő művek kategóriája volt. Az ide sorolható kiadványok forgalma a könyvpiac 28,9 százalékát jelenti, vagyis 13,2 milliárd forintot. 2014-ben az ágazat könyvpiaci részesedése még magasabb, 30,3 százalék, azaz 13,4 milliárd forint volt.

A szépirodalmi, fikciós művek kategóriája tavalyi 12,2 milliárd forintos forgalma a piac 26,6 százalékét tette ki, ez 11,8 százalékos csökkenést jelent a megelőző esztendőhöz képest, amikor az ágazat forgalma 13,8 milliárd forint volt.

A szakkönyvek, tudományos művek, lexikonok, szótárak, valamint az egyéb, felsőoktatásban használatos kiadványok könyvpiaci forgalma 2015-ben jelentősen növekedett, 16,2 százalékkal. 2015-ben a kategóriában 6,4 milliárd forintos forgalmat regisztráltak a 2014-es 5,5 milliárd forintos forgalommal szemben. Az ágazat könyvpiaci részesedése tavaly így elérte a 14,1 százalékot.

A gyermek- és ifjúsági könyvkiadás piaca évek óta bővül Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Ben Pipe Photography

Az évek óta bővülő piacú gyermek- és ifjúsági könyvkiadás a MKKE közleménye szerint tavaly is a magyar könyvkiadás egyik húzóágazatának bizonyult. A közoktatási tankönyvek nélküli, szabadforgalmú könyvpiacon a fiataloknak szóló művek részesedése immáron 28,5 százalék volt. Az ágazat 13,1 milliárd forintos forgalma 23,9 százalékos növekedést jelent a 2014-es adatokhoz képest.

Szintén növekedést mutat az idegen nyelvű könyvek magyarországi importjának forgalma. A külföldről átvett tankönyveket is ide számítva, a 3,9 milliárd forintos importforgalom 9,1 százalékos növekedéssel 2015-ben a teljes könyvpiac 8,6 százalékát tette ki. A nem papíralapú, e-könyvek és hangoskönyvek 2015-ös könyvpiaci forgalma 771 millió forint volt, ami a teljes piac 1,68 százalékát fedi le.

Többet vettek idegen nyelvű könyvből is Forrás: hemis.fr/FRUMM John / hemis.fr/Frumm John

A közlemény szerint a MKKE a statisztikai összesítéshez 163 cég forgalmi adatait vette figyelembe. A szervezet úgy becsüli, hogy a félárú könyvek elmúlt évi forgalma megközelítően 800 millió forint volt, míg az évente csupán néhány könyvet megjelentető intézmények, egyesületek, kis kiadók becsült forgalma 550 millió forintot tett ki.

A legnagyobb, közoktatási tankönyveket megjelentető cégek kiesésével az évi egymilliárd forint forgalmat elérő könyvkiadók száma 2015-ben 13 volt, amelyek könyvtermése képezte az éves összforgalom csaknem felét, 49,6 százalékát – áll a közleményben, amely kiemeli: míg 10 évvel ezelőtt a külföldi tulajdonban lévő könyvkiadók magyarországi piaci részesedése elérte az összforgalom egynegyedét, addig tavaly a külföldiek magyarországi leányvállalatai, valamint a tulajdonrészükkel működő vegyesvállalati kiadók a szabadforgalmú könyvpiac mintegy 7,3 százalékát birtokolták.