Senki nem menekülhet a versek elől

emlékhely ÉPÜLET férfi kiállítóterem nő SZEMÉLY tárló
Budapest, 2015. április 11. Látogatók a felújított és kibővített József Attila Emlékhelyen a költő születésének 110. évfordulóján, a költészet napján, 2015. április 11-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Sok városban versmaratonnal ünneplik hétfőn a költészet napját, de akadnak fantáziadúsabb programok is szerte az országban.
Vágólapra másolva!

A Magyar Rádió Márványtermében április 11-én, az immáron hatodik alkalommal megrendezett Versmaratonon több mint 50 kortárs szerző, köztük Kukorelly Endre, Makkai Ádám, Lackfi János és Ágh István olvassa fel verseit tizenkét órán át.

Látogatók a felújított és kibővített József Attila Emlékhelyen a költő születésének 110. évfordulóján, a költészet napján, 2015. április 11-én Forrás: MTI/Soós Lajos

A programot szervező Magyar Napló Kiadó közleménye szerint a Versmaratonhoz kapcsolódva idén is megszervezik a Költészet vásárát a Kálvin téri aluljáróban, ahol nyolc kiadó kínálatából válogathatnak az érdeklődők és számos kortárs szerzővel – például Kalász Mártonnal, Vas Tiborral, Szőcs Gézával és Végh Attilával – is találkozhatnak, miközben a pódiumszínpadon megzenésített versek előadói fognak fellépni félóránkénti váltásokkal.

A versmaratonon mai magyar költők olvasnak fel Az év versei 2016 című antológiából, köztük

Térey János, Marno János, Falusi Márton, Rózsássy Barbara, Both Balázs, Turczi István, Simon Adri, Czigány György, Serfőző Simon és Mezey Katalin.

A tizenkét órás felolvasáson a hagyományokhoz híven minden résztvevő költővel rövid beszélgetést folytat a rádió egy-egy munkatársa. A Versmaraton fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

A Versmaraton minden rendezvényén ingyenes a részvétel.

Videópályázat és kriminológia

Többek között középiskolásoknak szóló online videopályázat, egész napos verskoncert és gálaműsor is várja az érdeklődőket a költészet napja alkalmából Ferencvárosban.

A IX. kerületi Polgármesteri Hivatal közleménye szerint másodjára rendezik meg a

József Attila mindenkiNET

című videópályázatot, amellyel elsősorban a középiskolásokat szeretnék megszólítani. Az érdeklődők a verseny internetes oldalán hétfőig tölthetik fel legfeljebb hét perces videóikat, amelyekben a pályázati kiírás szerint szóbeli vagy megzenésített formában el kell hangoznia egy József Attila-versrészletnek.

A videók közül közönségszavazással és szakmai zsűri döntése alapján választják ki a győzteseket. A már feltöltött alkotások legjobbjait április 11-én levetítik a Gát utcai József Attila Emlékhelyen, amely egész nap ingyenesen látogatható, és délután 14 és 16 órakor tárlatvezetéssel várja az érdeklődőket.

Jordán Tamás vezetésével József Attila Születésnapomra című versét szavalják a költészet napja alkalmából rendezett nagy közös versmondáson Budapesten 2015. április 10-én Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A Kálvin téri aluljáróban hétfőn egész nap megzenésített költemények hangzanak el a színpadon, a helyszínen a Költészet Vására című rendezvény részeként több könyvkiadó bemutatkozik, valamint az olvasók kortárs költőkkel is találkozhatnak. A nap folyamán ugyancsak verskoncertek várják az érdeklődőket a Ráday utca szórakozóhelyein.

A Pinceszínházban délután

pódiumbeszélgetést rendeznek József Attila halálának körülményeiről

Garamvölgyi László kriminálpszichológus, Tarján Tamás irodalomtörténész és Németh Attila pszichiáter részvételével, míg a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben tárlatot nyitnak meg a költészet napi versillusztrációs pályázat alkotásaiból, a József Attila lakótelepen pedig koszorúzással emlékeznek a költő szobránál.

A költészetnapi programokat Ferencvárosban a Szavalj velünk a Bakáts téren! című rendezvény zárja.

A PIM-ben Juhász Ferencre emlékeznek

Középiskolásoknak szóló rendhagyó irodalomórával és beszélgetésekkel emlékeznek a tavaly elhunyt Juhász Ferenc kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas költőre a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) április 11-én.

Az intézmény közleménye szerint a diákokat délelőtt az Írás az ünnep szívére című rendhagyó irodalomórára várják, ahol Tarján Tamás irodalomtörténész, Havas Judit előadóművész és Sirokai Mátyás fiatal költő segítenek közelebb jutni a juhászi líra megfejtéséhez, miközben a résztvevők megismerhetik az 1960-as, 1970-es és 1980-as évek magyarországi irodalmi életét, meghatározó alkotóit is.

Juhász Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas költő budapesti otthonában 2014. november 25-én Forrás: MTI/Czimbal Gyula

Játszótárs-keresés címmel délután a költői életmű és a képzőművészet egymásra hatása, vizualitás és verbalitás összefüggései kerülnek előtérbe, amelynek részeként Konok Tamás festőművész emlékezik a költőre, felidézve az általa készített Juhász Ferenc-portré keletkezéstörténetét. Emellett a kortárs magyar festészet jeles képviselője, Fehér László is bemutatja a költőről készült portréját. A beszélgetést Jovián György festőművész vezeti.

Az eseménysorozatot a

Mondani, halálig

című irodalmi est zárja, ahol barátok, pályatársak, egykori munkatársak – köztük Ágh István, Kántor Péter, Lator László és Zalán Tibor költők, valamint Csányi Vilmos etológus – emlékeznek Juhász Ferencre és beszélgetnek közös emlékek mentén Juhász Anna irodalmárral, a költő lányával.

A vetítéssel, zenével egybekötött esten Galkó Balázs színművész tolmácsolja Juhász Ferenc verseit, fellép a Vujicsics együttes.

Vidnyánszky Attila VERSenyt hirdet

Nemzeti VERSeny néven a Kárpát-medencét felölelő, rendhagyó versmondó versenyt hirdet nem hivatásos versmondóknak a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete.

A Nemzeti VERSeny célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése. A verseny védnöke a Nemzeti igazgatója, Vidnyánszky Attila. A zsűri tagjai a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesületének művészei, szakemberei: Bakos-Kiss Gábor színművész; Kiss László rendező; Lutter Imre előadóművész, producer; Nagy-Kálózy Eszter színművész; és Szabó László kommunikációs szakértő.

Ferenczi György és a Rackajam zenekar a 10. Jubileumi Versünnep Fesztivál megnyitóján a költészet napján, 2015. április 11-én a Nemzeti Színház hajóorrban Forrás: MTI/Marjai János

A felmenő rendszerű, minden korosztály részére meghirdetett versenyt három fordulóban rendezik meg. Elsőként minden nevező két, szabadon választott magyar költő már megjelent versével jelentkezhet, amik közül egyet kell az első fordulóban vágatlan videón beküldeni. A továbbjutók az általuk választott másik verset dolgozzák fel, immár videoklip formájában. Az élő döntőbe bejutott versenyzők a Nemzeti Színházban lépnek fel 2016. november 13-án, a magyar nyelv napján.

A legjobb előadók a komoly pénzjutalmak mellett értékes díjakban részesülnek. A nevezési határidő: 2016. április 11., a költészet napja.

Soproni verskommandó, debreceni fesztivál

Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgatója elmondta: egy több éves hagyományt folytatnak a verskommandó kezdeményezéssel, amelynek lényege, hogy a teátrum művészei április 11-én buszokon, vonatokon, középiskolákban, a Soproni Gyógyközpontban, a Nyugat-magyarországi Egyetem épületeiben és az utcán

bárhol és bármikor elszavalhatnak egy-egy általuk kedvelt verset.

Debrecenben minden korosztálynak szóló összművészeti programsorozattal várják az érdeklődőket a költészet napja alkalmából a XIV. Debreceni Költészeti Fesztiválon április 11. és 13. között. A fesztivál díszvendége Takács Zsuzsanna Kossuth-díjas költő és műfordító. Az április 12-i Kölcsey Központban megrendezendő esten Takács Zsuzsanna pályájáról, műhelytitkairól Szirák Péter irodalomtörténésszel beszélget.

Megidézik a fesztiválon a 250 éve született Fazekas Mihályt és a 111 éve született József Attilát is. Április 12-én a kisiskolásoknak ad koncertet a Sebő együttes.

Résztvevők a költészet napján tartott megemlékezésen Lillafüreden, József Attila szobránál 2015 április 11-én Forrás: MTI/Vajda János

Veszprémben ingyen színházjegy, Egerben versfüggő

A költészet napján, április 11-én, a Veszprémi Petőfi Színházban versmondásért egy színházjegyet kapnak azok a vállalkozó kedvű nézők, akik elmondanak egy általuk választott verset néhány fős nézőközönség előtt. Bármelyik műsoron lévő előadásra lehet így jegyet kapni a színházi jegyirodában a költészet napján 10 és 18 óra között.

Egerben Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár 12.30-tól várja a Dobó téren az idén második alkalommal megszervezett Versfüggőn azokat, akik szeretik a verseket és kedves költeményüket szívesen megosztják másokkal.

A műveket a téren kifeszített kötelekre lehet majd felcsipeszelni.

A program nem csak az egrieknek szól, a könyvtár néhány szolgáltató helyén – Feldebrőn, Szilvásváradon, Mátraszentimrén, Zagyvaszántón és Makláron – a könyvtár épülete előtt is kifüggeszthetik kedvenc költeményeiket a magyar líra tisztelői.

Csabai maraton, szegedi szavalás, salgótarjáni séta

A Békéscsabai Jókai Színház 24 órás versmondó és versolvasó fesztivált rendez. A program április 10-én 20 órakor kezdődik és másnap, József Attila születésnapján 20 órakor ér véget. A versfolyamhoz közéleti személyiségek, politikusok, ügyvédek, művészek, élsportolók és pedagógusok is csatlakoznak.

Hétfőn a szegedi egyetem kulturális irodája hívja közös verselésre az irodalomkedvelőket. Hétfőn délután egytől az egykori rektor, Szent-Györgyi Albert szobránál óránként váltják egymást különböző egyetemi és városi szervezetek, csapatok, közösségek.

Minden órának lesz „versőre”, aki szervezi a verselés folyamatosságát.

A szavalásba bárki bekapcsolódhat egy-egy vers erejéig az egyetem egykori diákját, József Attilát is megidéző rendezvénybe.

Salgótarjánban Sétáljunk együtt a versek útján! címmel szerveznek programot. A nógrádi megyeszékhelyen április 11-én 11 órakor a Balassi Bálint Megyei Könyvtár főbejáratánál találkoznak a résztvevők, és „versállomásokon” át érkeznek meg a Fő téri Radnóti-szoborhoz. A versmegállókban, a vasúti aluljárónál és a Förster-szobornál salgótarjáni középiskolás diákok mondanak verseket.