Vargas Llosa szerint Bob Dylan nem érdemelt Nobelt

2016.10.28. 10:11

"Bob Dylan jó énekes, de egyáltalán nem nagy író" - mondta a szintén Nobel-díjas Mario Vargas Llosa Berlinben.

A perui író elmondta, nagyon meglepte a Svéd Akadémia döntése. "Úgy gondolom, ez a mai kultúra növekvő frivolságának kifejeződése.(...) Sok olyan író van, aki megérdemelte volna a Nobel-díjat és akit félretoltak. De ez a látványosságok civilizációja és úgy tűnik, ez a trend elérte a Svéd Akadémiát is" - mondta a 80 éves író, akit 2010-ben kapta meg az irodalmi Nobelt.

A testület indoklása szerint a világhírű énekes - aki az első zenész az irodalmi Nobel-díj kitüntetettjeinek sorában - új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalszerzői hagyománokat, ezért ítélték neki október közepén a díjat. Bob Dylan azóta sem reagált az elismerésre.

Vargas Llosa Berlinben Cinco Esquinas (Öt sarok) című új regényét mutatja be, amely az 1990-es évek Perujában játszódik, ott beszélt a döntésről.

Mario Vargas Llosa berlini felolvasása előttForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jörg Carstensen

Az író azt is elmondta, hogy hatalmas veszélynek tartja a populizmust, elsősorban az olyan politikusok alakjában, mint a republikánus elnökjelölt, Donald Trump. Trump nagyon veszélyes, mert felelőtlen - mondta. Szerinte Trump jelöltsége a legjobb bizonyíték arra, hogy egy állam sincs védve a populizmussal és a demagógiával szemben. Hozzátette, hogy szerencsére hevesek a reakciók vele szemben, és minden közvélemény-kutatás arra utal, hogy Trumpnak nincs esélye a választás megnyerésére.

Mario Vargas Llosa számos kitüntetés birtokosa, 1986-ban megkapta a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercege díjat irodalom kategóriában. 1994-ben életművéért a legmagasabb spanyol irodalmi kitüntetésben, a Cervantes-díjban részesült. 1996-ban a német könyvszakma tekintélyes kitüntetését, a Békedíjat, 1998-ban első nem amerikai állampolgárként az Egyesült Államok egyik legfontosabb irodalmi elismerését, a kritikusok díját vehette át.

Az irodalmi Nobel-díjat 2010-ben kapta meg "a hatalmi berendezkedések feltérképezéséért és az egyén ellenállását, lázadását, alulmaradását bemutató erőteljes ábrázolásmódért".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK