Bob Dylan nem megy el a Nobel-díj stockholmi átadójára

2016.11.16. 17:30

Bob Dylan nem megy el a Nobel-díjak december 10-én Stockholmban esedékes átadására. Az amerikai énekes kedden írt levelet erről a díjat odaítélő Svéd Akadémiának.

A Svéd Akadémia szerdai tájékoztatása szerint Bob Dylan leveléből kiderül, hogy nagyon szerette volna személyesen átvenni a Nobel-díjat, de

más kötelezettségei sajnos nem teszik ezt lehetővé.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta levelében, hogy rendkívül megtisztelőnek tartja, hogy neki ítélték idén a Nobel-díjat. A világhírű énekes a Svéd Akadémia szerint új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset, ezzel érdemelte ki az elismerést, amelyet hagyományosan december 10-én, a díjat alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adnak át.

Más kötelezettségei is vannakForrás: AFP/Ben Stansall

A Svéd Akadémia közölte, hogy tiszteletben tartja Bob Dylan döntését. Közleményükben úgy fogalmaztak: "az, hogy egy díjazott ne tudjon eljönni Stockholmba a díj átvételére,

szokatlan, de nem példa nélküli.

Az akadémia példaként hozta fel Doris Lessinget, Harold Pintert, Alice Munrót és Elfriede Jelineket, akik egészségi okokra hivatkozva mondták le a stockholmi utazást és a díjátadón való személyes részvételt. Az akadémia azt is írta, "távollétük dacáraa övégk a díj, és ez érvényes Bob Dylanre is". 

Egyetlen feltétel azonban van: Dylannek

Nobel-előadást kell tartania a december 10-i gálát követő hat hónapon belül.

A díjazottak egyébként legtöbbször a díjátadót megelőző 10 napban mondanak Nobel-beszédet.

A Nobel-díj egy diplomából, egy éremből és a 8 millió svéd korona (253 millió forint) pénzjutalomról szóló igazolásból áll. Egyelőre nem tudni, hogy a Nobel-érem és a dokumentumok hogyan jutnak majd el Dylanhez.

A dpa szerint óriási a csalódottság Stockholmban. A Nobel-díjat odaítélő testületnek már

az is rosszul esett, hogy Dylan hetekig nem reagált személyesen

az október 13-i bejelentésre, és csak a hónap végén közölte, hogy természetesen elfogadja a díjat, sőt lehetőleg személyesen veszi majd át. Végül másképp döntött.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK