Bob Dylan nem ússza meg ilyen könnyen a Nobel-díjat

2016.11.18. 17:06

Bob Dylan talán egy tavaszi stockholmi koncertje alkalmával tartja meg a Nobel-díj egyetlen feltételeként tőle elvárt előadást - mondta a díjat odaítélő Svéd Akadémia titkára.

Sara Danius szerint lehetséges, hogy az idei irodalmi Nobel-díj kitüntetettje tavasszal koncertet ad a svéd fővárosban, "és ez tökéletes alkalom lenne arra, hogy megtartsa előadását".

A Nobel Alapítvány előírásai szerint a díjazottaknak a díjátadástól számított fél éven belül előadást kell tartaniuk egy, a díj tárgyával kapcsolatos témában. A svéd közrádióban nyilatkozó Danius szerint a feltételre vonatkozó szabályok "rugalmasak", és Bob Dylan "akár egy leírt szöveg, egy spontán beszéd, egy film vagy bármi más formájában" megtarthatja előadását.

A friss díjazott egyébként 12 napig váratta az akadémiát, és csak utána nyilatkozott, hogy egyáltalán elfogadja-e a Nobelt. A héten pedig értesítette a testületet, hogy bár szeretett volna elmenni a díjátadó ceremóniára, egyéb elfoglaltságai miatt nem tud jelen lenni december 10-én.

Sara Danius bejelenti Bob Dylan Nobel-díját október 13-ánForrás: AFP/Jonas Ekstromer/TT/Jonas Ekstromer

A Svéd Akadémia közölte, hogy tiszteletben tartja Bob Dylan döntését, de nem tűz ki alternatív dátumot, amelyen a zenész elmondhatná beszédét. Az akadémia szerint "szokatlan, de nem példa nélküli", hogy egy díjazott ne tudja személyesen átvenni a kitüntetést, így történt Doris Lessing, Harold Pinter, Alice Munro és Elfriede Jelinek esetében is. Igaz, ők mindannyian egészségi okokra hivatkozva mondták le a részvételt.

Valójában a féléves határidő sincs kőbe vésve. Aung Szan Szú Kji, burmai aktivista, jelenleg az ország vezető politikusa, csak 21 év után tudta megtartani előadását a Nobel-békedíjért, Lech Walesa lengyel szakszervezeti és ellenzéki vezető pedig csak 12 év elteltével mondott beszédet. A legtöbben azonban általában az átadási ceremóniát megelőző napokban megteszik ezt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK