Fidel Castro korrektúrázta Gabriel García Márquez műveit

Fidel  Castro Gabriel Garcia Marquez kuba író politikus
(FILES) This handout photo taken on March 12, 2007 in Havana and released by El Tiempo on March 20, 2007 shows Cuban President Fidel Castro talking to Colombian Nobel Prize Gabriel Garcia Marquez. Cuban revolutionary icon Fidel Castro died late on November 25, 2016 in Havana, his brother announced on national television. / AFP PHOTO / EL TIEMPO / HO
Vágólapra másolva!
Az irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Gabriel García Márquez az összes kéziratát elküldte Fidel Castrónak, és jegyzetekkel ellátva kapta vissza tőle.
Vágólapra másolva!

A Guardian beszámolója szerint a november 25-én meghalt Fidel Castro Kuba irányítása mellett Gabriel García Márquez nem hivatalos szerkesztője is volt, miután az 1970-es években szoros barátságot kötöttek.

Egy latin-amerikai tanulmányokkal foglalkozó egyetemi oktató, Stéphanie Panichelli-Batalla, aki Fidel & Gabo címmel könyvet is írt a témáról, azt mondta a lapnak, hogy Castro rengeteget olvasott, és miután találkozott az íróval, sokszor beszélgettek irodalomról. Fidel Castro később felajánlotta, hogy elolvassa Márquez műveit, mert "jó szeme volt a részletekhez".

Gabriel García Márquez és Fidel Castro 2007-ben Forrás: AFP/Ho

A kolumbiai Márquez a kubai forradalom elkötelezett támogatója volt, és támogatását akkor sem vonta meg Castrótól, mikor az elnököt elkezdték támadni az emberi jogok sorozatos megsértésével. Panichelli-Batalla szerint

az író teljes kéziratokat küldött az elnöknek átolvasásra, mielőtt a kiadónál leadta volna őket.

Castro nyelvtani és tárgyi megjegyzésekkel látta el a kéziratot, a korrektúra nem ideológiai jellegű volt.

Az Egy hajótörött története című műnél például Castro észrevette, hogy Márquez rosszul számolta ki a hajó sebességét, ez az észrevétel pedig arra indította az írót, hogy rendszeresen elküldje a kéziratait Castrónak.

Az író és az elnök egyébként 1977-ben találkozott egy kubai hotelben. A találkozás állítólag véletlen volt, de Panichelli-Batalla szerint Castro előre megszervezhette azt.

Habár Márquez elfogadott tanácsokat Castrótól, azt nem lehet tudni, hogy ez fordítva is megtörtént-e. Az író egy 1978-as interjúban arról beszélt, hogy szemtől szembe szokta kritizálni az elnököt, de nyilvánosan soha nem tenne ilyet.