Kerényi újabb 300 millióból boldogíthatja a nemzetet

Kerényi Imre, magyar krónika, illusztráció
Budapest, 2013. december 11. Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott sajtótájékoztatón mutatja be a Nemzeti Könyvtár legújabb köteteinek egyikét a Parlamentben 2013. december 11-én.
Vágólapra másolva!
A miniszteri biztos 2014-ig mintegy másfél milliárd forintból ápolhatta a „tudatos nemzeti közjogi gondolkodást” és a fejleszthette a „magyar kulturális értékeket”. A legfrissebb Magyar Közlöny szerint most újabb 300 millióból gazdálkodhat.
Vágólapra másolva!

Az összeg bizonyára Kerényi eddigi népnevelő projektjeinek folytatására kell. Ezek közé tartozik a gránitszilárdságú alaptörvény népszerűsítése, a Nemzeti Könyvtár és a Magyar Krónika kiadása, de a magyar nemzeti identitást megerősítő köztéri szobrok emelése is.

A közpénzek herdálása

A Nemzeti Könyvtár legutóbbi köteteit januárban mutatta be a miniszteri biztos. Az államilag támogatott sorozatot már indulásakor komoly kritika érte a könyvszakma részéről. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete 2012 őszén nyílt levélben tiltakozott a Nemzeti Könyvtár ellen, amely szerintük körültekintés nélkül avatkozott be a magyar könyvpiac rendszerébe.

Az összeg bizonyára Kerényi eddigi népnevelő projektjeinek folytatására kell Forrás: MTI/Beliczay László

Zentai Péter László, az egyesület igazgatója elmondta az Origónak, hogy álláspontjuk változatlan, és hogy a 2012-es nyilvános levélváltás óta sem konzultált velük a miniszteri megbízott. Piactorzító hatásai mellett még jókora pazarlásnak is tartja a Nemzeti Könyvtárat, amelyet szerinte a kb. 140 szakmailag megbízható magyar kiadó bármelyike ki tudna hozni a ráfordított állami támogatás töredékéből. „Ez a közpénzek herdálása” – fogalmazott Zentai januárban.